Fluctuaţii majore pe piaţa investiţiilor imobiliare din România: în ultimele trei luni s-a înregistrat o scădere de 87% a investiţiilor, comparativ cu începutul acestui an. În acelaşi timp, în restul Europei, oamenii de afaceri au început să prindă curaj şi să reînceapă să chelatuiască fonduri însemnate, mai ales în sectorul comercial.

20000-raport_dtz.jpgCel mai recent raport al DTZ arată că pe piaţa europeană mulţi investitori rămân precauţi, mai ales din cauza impactului crizei datoriilor guvernamentale asupra încrederii investitorilor.

Cel puţin în România, situaţia pare dramatică. În perioada aprilie-iunie au fost tranzacţionate 23,5 milioane euro, investiţii orientate către sectoarele rezidenţial şi de birouri. Scăderea este de 87%, comparativ cu primele trei luni ale lui 2011, dar specialiştii spun că piaţa se va redresa.

„Conform estimărilor DTZ, volumele de investiţii în România ar putea să depăşească 500 milioane euro până la sfârşitul anului. Prevedem o îmbunătăţire constantă pe piaţă de-a lungul celei de-a două jumătăţi a anului 2011, cu activitate în principal de la investitorii care au deja proprietăţi în România. Nu ne aşteptăm să vedem volume semnificative de capital nou intrând pe piaţa locală până în 2012”, comentează Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Marile pieţe ale Europei atrag investiţii de zeci de miliarde de euro

Dacă în România se discută de sume de ordinul a zeci de milioane de euro, în ţări cu o istorie mai veche în ceea ce priveşte afacerile cu proprietăţi imobiliare, sumele alocate sunt de miliarde de euro.

În Europa, investiţiile în proprietăţi comerciale - retail, spaţii de birouri, industrial - au depăşit 25 miliarde euro în perioada aprilie-iunie 2011. Valoarea totală este cu 14% mai mare faţă de primele trei luni ale anului, arată raportul DTZ. Acesta este al şaptelea trimestru consecutiv cu o creştere constantă, fapt ce subliniază o majorare sustenabilă în activitate.

„Dintre principalele pieţe europene, Marea Britanie, Franţa şi Germania au avut o creştere de 14%, generată mai ales de majorarea de 33% faţă de trimestrul anterior, pe care a înregistrat-o volumul de investiţii în Franţa, până la valoarea de 2,7 miliarde euro. Cu toate acestea, activitatea pe cele trei pieţe rămâne sub media ultimilor cinci ani", detaliază Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research.

Ţările Nordice continuă să afişeze creşteri semnificative, cu o majorare de 79% faţă de trimestrul anterior, atingând 4,6 miliarde euro.

Investitorii de peste ocean s-au mai rărit, ponderea activităţii acestora fiind de doar 29% din total, adică cel mai mic nivel din 2002. În contrast, investiţiile locale au crescut cu 28%, iar activitatea investitorilor globali a fost aproape dublă faţă de primele trei luni ale anului. DTZ semnalează un volum substanţial de capital disponibil din partea investitorilor cu mandate globale.

Suma investită în perioada aprilie-iunie în Europa de către:

• Investitorii de peste ocean - 7,5 miliarde euro
• Investitorii locali - aproape 18 miliarde euro
• Investitorii globali - 1,4 miliarde euro

Aproape 10 miliarde euro s-au dus către segmentul spaţiilor de birouri

Sectorul de birouri a cumulat cea mai mare pondere a activităţii în ultimele trei luni : 39% din volumul total. Dar s-a înregistrat o activitate intensă şi pe segmentul de retail, unde tranzacţiile cu centrele comerciale au atras majoritatea investiţiilor.

La polul opus se află sectorul industrial, unde activitatea a fost restrânsă semnificativ, scăzând cu 45%. Acesta are o cotă de piaţă de numai 7%.

În ultimele trei luni, la nivel european, fondurile alocate s-au dus către:

• Spaţii de birouri - 9,8 miliarde euro
• Segmentul de retail - 9 miliarde euro
• Sectorul industrial - 1,7 miliarde euro

25 July 2011