Un fond de investiţii din Grecia, ţară care trece în aceste zile printr-o situaţie de criză provocată de necesitatea restructurării datoriei publice, a cumpărat 28 de apartamente din ansamblul rezidenţial Linda Residence, situat în cartierul bucureştean Pantelimon, într-una din puţinele tranzacţii cu portofolii de apartamente din ultimii trei ani.

18512-12-lindaresidence.jpgTranzacţia a fost anunţată de firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, agentul exclusiv de vânzare a proiectului format din 220 de apartamente amplasate în opt blocuri cu un regim de înălţime P+2+M.

Preţurile locuinţelor din Linda Residence, finalizat integral, pornesc de la 43.190 de euro, TVA inclusă, pentru o garsonieră, şi pot ajunge la 109.900 de euro plus TVA pentru un apartament cu patru camere.

În aceste condiţii, valoarea tranzacţiei poate fi estimată la circa 1,8 - 2 milioane de euro, ţinând cont de faptul că majoritatea locuinţelor din complex sunt apartamente cu două camere.

Linda Residence este un proiect dezvoltat de firma RRG Estate, deţinută prin intermediul a două vehicule înregistrate în Olanda de doi oameni de afaceri din Rusia, potrivit informaţiilor din piaţa imobiliară.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Arhivei de Garanţii Mobiliare, cumpărătorul este firma Secvista Real Estate, controlată de Diforio Holdings din Cipru, firmă care semnase un contract pentru achiziţia apartamentelor încă de la începutul anului, folosit drept garanţie pentru creditul pe care dezvoltatorul Linda Residence îl mai are de rambursat către Raiffeisen Bank.

Astfel, pe lista de garanţii pentru creditul de circa 10 milioane de euro rămas de rambursat către Raiffeisen este trecut şi un "contract vân­zare-cumpărare pentru 28 de apartamente din com­plexul Linda Residence, încheiat între cedent şi SC Secvista Real Estate".

Achiziţia apartamentelor a fost finanţată tot de către Raiffeisen, care a creditat Secvista Real Estate în acest an cu aproape 1,8 mil. euro, apartamentele din Linda Residence fiind folosite drept garanţie pentru rambursarea creditului.

Administratorul firmei Secvista este Stavros Paraschou, directorul pe România şi Bulgaria al firmei Secure Management, unul dintre acţionarii companiei care a dezvoltat ansamblul rezidenţial Green Lake din nordul Capitalei, dar care a făcut şi o altă achiziţie speculativă în Bucureşti, cumpărând în 2009 un număr de 33 de apartamente în ansamblul Doamna Ghica Plaza din Bucureşti.

În cadrul Linda Residence mai sunt disponibile circa 90 de apartamente, potrivit informaţiilor furnizate de Coldwell Banker.

"Actuala tranzacţie ne dă speranţe pentru viitorul apropiat, fondurile de investiţii încep din nou să arate interes faţă de piaţa locală. Chiar dacă tranzacţiile de acest tip pot fi numărate pe degete deocamdată, perspectivele sunt bune", a comentat referitor la tranzacţie Gabriel Voicu, manager de proiect din partea Coldwell Banker pentru proiectul Linda Residence.

Cea mai importantă tranzacţie cu un portofoliu de locuinţe din acest an a fost semnată de către dezvoltatorul imobiliar Plus Development, aflat în insolvenţă, care a vândut 129 de apartamente şi spaţii comerciale pentru 16,7 mil. euro către un cumpărător al cărui nume a rămas necunoscut.


Sursa

25 May 2011