Pe măsură ce banii alocaţi anul acesta de Guvern pentru programul Prima Casă se reduc, investitorii imobiliari intră în panică. Programul guvernamental le aduce aproape toţi clienţii, motiv pentru care au început să facă apel la Guvern să ridice plafonul, aşa cum s-a anunţat de la început că ar fi posibil să se întâmple.

17071-prima-casa.jpg80% dintre tinerii care vor să cumpere un apartament se gândesc să îl cumpere cu Prima Casă, potrivit unui studiu al Be Igloo. Din cele 60 de apartamente pe care compania le-a vândut anul trecut, aproape 50 au fost finanţate prin acest program. Astfel, această măsură pare să fie de un real ajutor atât clienţilor, cât şi celor care vând apartamente.

"Credem că suplimentarea bugetului va ajuta creşterea numărului de tranzacţii de pe piaţa rezidenţială, în caz contrar, va însemna dispariţia unei guri de oxigen pentru dezvoltatori" declară Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo.

Clienţii Prima Casă încep să se orienteze şi către locuinţele noi

Iniţial, programul Prima Casă era văzut drept o ameninţare de dezvoltatorii imobiliari. Aceştia susţineau că, din cauza sumei mici oferite de stat, cei mai mulţi clienţi preferă să cumpere un apartament vechi şi deci se descurajează achiziţia unei locuinţe noi. Acum însă, lucrurile par să se fi schimbat. Clienţii se uită acum tot mai mult spre ansamblurile noi, arată acelaşi studiu.

• 50% dintre clienţi sunt dispuşi să vină cu o parte din bani din surse proprii pentru a achiziţiona o locuinţă cu preţuri peste suma garantată de stat.
• 30% dintre clienţi se limitează doar la suma garantată prin intermediul programului, alegând în acest fel, locuinţele cele mai accesibile.
• 10% dintre clienţi sunt dispuşi să vândă locuinţele în care stau, pentru a achiziţiona unele noi.
• Restul de 10% preferă să nu acceseze credite bancare, fiind dispuşi să cumpere din bani proprii, dar la preţuri care să nu depăşească 40.000-60.000 euro.

Guvernul a alocat anul acesta pentru programul Prima Casă un plafon de 200 de milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor Fondului Naţional de Garantare, băncile au cheltuit până acum aproximativ 20% din acest plafon.


17 March 2011