Volumul investiţiilor imobiliare în proprietăţi comerciale (birouri, retail, industrial), aferent Europei Centrale şi de Est, s-a redus în ultimele trei luni cu 60% faţă de primul trimestru al acestui an, până la 327 mil. euro, potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanţă DTZ.

25831-constructii_09_9e58741a34.jpgAstfel, volumul investiţiilor în prima jumătate a anului 2012 a ajuns la 1,2 mld. euro, cu mult sub media primei jumătăţi a anilor 2001-2011, care a fost de 1,6 mld. euro.  

„În Bucureşti, se aşteaptă ca proprietăţile premium să atragă investitorii străini în următoarea perioadă. Legat de acesta, anticipăm o creştere moderată în ceea ce priveşte volumul de tranzacţii pentru cea de-a doua jumătate a anului 2012. Volumul investiţiilor pentru întregul an se aşteaptă să fie cuprins între 250 şi 450 mil. euro. Estimarea se bazează pe faptul că băncile vor aduce pe piaţă active de credite neperformante, această acţiune fiind parte a procesului de răscumpărare a datoriilor”, este de părere Cristian Ustinescu, directorul de investiţii al DTZ Echinox.

Dacă România stă prost la capitolul tranzacţii în prima parte a anului, Cehia a înregistrat o creştere a volumului investiţiilor atingând în al doilea trimestru valoarea de 159 mil. euro, după ce în primul trimestru a înregistrat un nivel scăzut de numai 20 mil. euro. Pe de altă parte, Polonia, care în ultimi ani a dominat piaţa Europei Centrale şi de Est, a înregistrat un declin puternic de la 717 mil. euro în primul trimestru la doar 122 mil. euro în al doilea trimestru. Cele două ţări cumulează 90% din volumul investiţiilor în prima jumătate a anului 2012.

Cine mai cumpără

În Cehia şi Polonia, investitorii locali au avut o revenire a activităţii ajungând la pragul de 100 mil. euro în al doilea trimestru al anului 2012. Investitorii inter-regionali (cei care au sediile în Europa, dar investesc în alte pieţe europene decât cea de origine) au fost mai puţin activi în al doilea trimestru, având o scădere a volumelor de la 587 mil. euro până la 156 mil. euro.   

Segmentul clădirilor de birouri se află în topul preferinţelor investitorilor din pieţele Europei Centrale şi de Est, ridicându-se la 60% din volumul investiţiilor din al doilea trimestru. Investiţiile în segmentul de retail au ajuns în al doilea trimestru la 106 mil. euro, cu mult sub media trimestriala istorică de 471 mil. euro înregistrată din 2010 până în prezent. La polul opus, investiţiile în segmentul clădirilor de birouri s-au menţinut la un nivel ridicat, atingând în al doilea trimestru valoarea de 207 mil. euro, cu toate acestea situându-se sub media istorică de 389 mil. euro.

 

Sursa

2 August 2012