Investitorii imobiliari străini au adus în primele trei luni circa 170 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cel mai mare aport fiind realizat la dezvoltatorul de spaţii de logistică Prologis.

Faţă de perioada similară din 2009, când investitorii imobiliari au contribuit cu aproximativ 70 de milioane de euro la firmele deţinute în România, în acest an se remarcă o creştere de 2,4 ori a capitalului subscris pe piaţa românească. Cea mai mare subscriere de capital  a fost realizată la dezvoltatorul Prologis Joiţa România, al cărui acţionar majoritar înregistrat în Luxemburg a avut în ianuarie un aport de 57 milioane de euro.

Un alt investitor activ  în acest an este fondul scoţian DEGI care a adus la capitalul a două firme din România - DEGI PGV Tower şi DEGI Millennium Tower - în total aproape 20 de milioane de euro. Fondul austriac Europolis a majorat cu 10,7 milioane de euro capitalul proiectului de birouri deţinut în cadrul complexului Sema Parc din Bucureşti, în timp ce Global Finance a adus peste 16 milioane de euro la două firme din România.

Alţi investitori imobiliari care au participat cu capital la firmele deţinute în România sunt Pradera Central Militari Real Estate - 10 milioane euro, Victory Real Estate Development - 11 milioane de euro, ING Real Estate PFCEE Holding - 11,46 milioane euro şi LOG A1 Industrial Beta - 10,6 milioane euro.

 
Sursa

17 June 2010