Dezvoltatorii imobiliari aflati intr-o situatie financiara dificila mizeaza pe incapacitatea bancilor de a gestiona un portofoliu imobiliar in cazul in care ar recurge la executari silite, motiv pentru care au inceput sa renegocieze cu creditorii contractele de finantare a caror rambursare este scadenta in urmatoarea perioada.

Investitorii imobiliari tin in sah bancile, pentru a evita executarile silite"Majoritatea dezvoltatorilor mari negociaza cu bancile contractele de credit pe care le au. Bancile nu au de ales si se ajunge la un acord comun.

Se negociaza pe marginea amanarii perioadei de rambursare a creditului sau a unei anumite plati, cazuri in care investitorii platesc, de cele mai multe ori, dobanzi mai mari", a declarat pentru Business Standard Andrei Diaconescu, partener al casei de investitii Capital Partners.

Consultantii de pe piata imobiliara sunt si ei sceptici cu privire la intentia bancilor de a trece la executarea silita a portofoliilor imobiliare, deoarece acestea au asigurat finantare pentru proiecte care nu au fost finalizate si a caror valoare, in cazul unei vanzari, este sub nivelul finantarii accesate de investitori.

"Bancile pot recurge si la executari, insa fiecare are o politica diferita vis-a-vis de acest aspect. Din discutiile pe care le-am avut prin piata, am inteles ca sunt investitori care incearca sa renegocieze contractele de credit.

Cei care sunt in ordine cu veniturile negociaza chiar si nivelul dobanzilor", explica Radu Lucianu, country manager al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis-Eurisko.

Din perspectiva dezvoltatorilor, renegocierea contractelor de credit este normala pentru banii accesati in ultimii doi ani, deoarece in acea perioada piata era intr-o crestere continua, iar termenii de creditare negociati cu bancile luau in considerare conditii de piata ce nu mai sunt realiste.

9 April 2009