Investitorii privati care vor participa la constructia de locuinte in parteneriat public-privat cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) vor primi 30% din chiriile incasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonante de urgenta publicate joi in Monitorul Oficial.

22820-bizwiz.jpgOrdonanta de urgenta, care modifica Legea 152/1999 privind organizarea si functionarea ANL, stipuleaza ca sumele incasate din inchirierea locuintelor ANL se distribuie in proportie de 50% ca venit la bugetul de stat, 20% catre Agentia Nationala pentru Locuinte si 30% catre investitorul privat.

De asemenea, ordonanta prevede explicit ca dupa expirarea contractului de inchiriere initial de cinci ani, chiriasilor care au implinit varsta de 35 de ani li se prelungeste cu un an contractul, prin recalcularea chiriei.

Chiria va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, recuperarea investitiei, in functie de durata normata, precum si un profit supus negocierii intre parti.

OUG adoptata joia trecuta de Guvern permite Agentiei Nationale pentru Locuinte, din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sa construiasca locuinte pentru inchiriere, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice.

Astfel, statul va putea raspunde numarului mare de cereri de locuinte pentru inchiriere existente la nivel national, in conditiile in care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltandu-se in acelasi timp fondul de locuinte destinate inchirierii care apartin domeniului public al statului.

Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a ANL pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program. In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate, aflate in diferite stadii de executie, pentru includerea lor in circuitul public.


Sursa

30 December 2011