Fondurile de investiţii imobiliare cu caracter speculativ, care au achiziţionat în ultimii ani pachete de locuinţe în principalele ansamblurile rezidenţiale din Bucureşti, au repus pe piaţă  circa 3.000 de unităţi, adică aproape jumătate din oferta de locuinţe noi.

sursa: capital.roVânzările slabe au determinat o parte din aceşti investitori să îşi reorienteze afacerile spre segmentul de închirieri, pentru a dimina pierderile cauzate de scăderea preţurilor.

Cu toate acestea, majoritatea anunţă în continuare achiziţii speculative. Este posibil să revenim la perioada 2006-2007, când mai mult de jumătate din construcţiile noi erau vândute către investitori?

Ei vorbesc pentru că au de vândut locuinţe şi nu pot induce în piaţă scepticism. Englezii s-au păcălit şi în România şi în Bulgaria. Au cumpărat fără măsură şi au reuşit să vândă 20-30%, cât să îşi recupereze banii. Nu o să mai asistăm la achiziţii speculative cel puţin în următorii 3-5 ani“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, general managerul companiei de evaluare Darian. Norvegienii de la Romania Invest, fondul speculativ cu cel mai mare portofoliu rezidenţial din România, circa 800 de unităţi, susţine că şi-a atins ţinta de vânzări stabilită pentru anul trecut la 30-40 de unităţi şi că va continua în acest an cu achiziţiile.

Nivelul vânzărilor este confidenţial, dar pot spune că ne-am atins ţinta pe anul trecut şi avem acelaşi plan şi pentru 2010. În prezent, suntem în proces de «due dilligence» cu alţi trei dezvoltatori care, dacă se concretizează, ne vor mai aduce între 200 şi 400 de unităţi noi“, a menţionat Bjorn Hauge, country manager al Romania Invest.

Cumpără doar din fază de proiect

Compania deţine apartamente în proiectele Armonia Titan, Residenz Chitila, Ten Blocks Militari, Vitan Platinum Towers, dar şi în My Dream din Pipera sau Blue Tower Colentina, în cazul cărora dezvoltatorii sunt în proces de insolvenţă.

În ceeea ce priveşte proiectele cu probleme, suntem în negociei la nivel de termene de predare şi preţuri“, a explicat reprezentantul fondului. Potrivit acestuia, compania se orientează strict către achiziţii din fază de proiect, deoarece consideră că până la momentul livrării, piaţa va lua o turnură pozitivă. Posibilitatea închirierii unităţilor din porotofliu a fost adusă în discuţia consiliului de administraţie al companiei, însă nu a fost adoptată.

„Am discutat în consiliul de administraţie al fondului posibilitatea închirierii, dar nu am primit un răspuns pozitiv. Nu ne-au respins ideea, dar deocamdată suntem confortabili în poziţia pe care o avem“, a comentat Bjorn Hauge.

24 February 2010