Firmele straine au accelerat in criza achizitiile de terenuri agricole si paduri Pana acum au cheltuit peste 500 mil. euro Strainii au intre 3 si 5% din suprafata agricola a Romaniei Numai investitorii danezi au 130.000 de hectare, adica 1,4% din total Hectarul de teren agricol este de zece ori mai ieftin ca in Vest.

http://www.newschannel.roAchizitiile au fost derulate extrem de discret, putini fiind cei care au anuntat detinerile avute sau sumele de bani platite pentru acestea. Suprafata totala detinuta de straini nu este insa cunoscuta de nicio institutie publica, in conditiile in care, pentru a derula aceste investitii, ei sunt obligati sa-si inregistreze firme locale.

In ultima perioada, cei mai activi cumparatori au fost cei de paduri, strainii controland peste 100.000 de hectare in toate zonele tarii, investitiile depasind 300 mileuro la un pret mediu al hectarului de padure de 3.000 - 5.000 de euro, conform calculelor ZF. La terenuri agricole, strainii au in proprietate suprafete de sute de mii de hectare, pentru care au platit sute de milioane de euro.

Tot mai multe nume de investitori au aparut in ultima perioada pe lista celor care au cumparat terenuri agricole sau forestiere in Romania, astfel ca apare intrebarea de ce sunt interesati strainii de Romania.




Sursa

30 March 2010