Ioan Ghişe, om politic marcant din opozitie si fost primar ar Brasovului vorbeste despre infrastructura, taxe si impozite pentru firmele imobiliare si marturiseste ca nu are investitii in acest domeniu, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro

IMOPEDIA.ro: Ce probleme întâmpină investitorii când vin în România?

Ioan Ghişe: Infrastructura este o evidenţă, şi asta va mai dura câţiva ani buni. Deci infrastructura este unul din principalele impedimente, pentru care investitorii străini au rezerve în a investi masiv în România, deşi au făcut-o în ultimii ani.

Dar infrastructura reprezintă un obstacol mare pentru România în ce priveşte absorţia de fonduri din investiţii străine directe.

IMOPEDIA.ro: Guvernul ar trebuie să ajute investiţiile în domeniul imobiliar?

Ioan Ghişe: Acum, Guvernul prin haosul în care se zbate este incapabil să spună dacă şi ce taxe ar putea să reducă, după cum vedem, el deocamdată creşte impozite. Evident că taxe reduse culese de la mai mulţi contribuabili, totdeauna conduc la o sănătate economică. Pentru moment, e oarecum delicat să precizăm ce fel de taxe să reducă la firmele imobiliare, cu atât mai mult cu cât, multe dintre taxele de care se plâng firmele din domeniul imobiliar sunt puse de către autorităţile locale.

IMOPEDIA.ro: Politica guvernului Boc îi face pe investitorii străini să fie mai rezervaţi în ce priveşte afacerile în România?

Ioan Ghişe: Sigur că da. Vor avea rezerve serioase. Vă dau un exemplu, în 12 decembrie 2008, la Consiliul European preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu a confirmat prin prezenţa şi acordul domniei sale că România va suţine intreprinderile mici şi mijloci prin reducerea contribuţibuţilor de asigurări sociale. Repet, în 12 decembrie 2008 la Consiliul European s-a adoptat documentul Small Business Act. Ulterior, în urmă cu o lună şi ceva, guvernul Boc, în loc să reducă aceste contribuţii de asigurări sociale le-a crescut cu peste 3%. Este evident că o astfel de abordare, în contradicţie cu politica europeană nu face altceva decât să creeze confuzii pentru investitorii străini şi rezerve faţă de intenţia de a veni în România. Când toată Uniunea Europeană sprijină IMM-urile, guvernul Boc face invers, îi creşte impozitarea.

IMOPEDIA.ro: Asta înseamnă că România riscă să piardă investitori serioşi? Am mai avut astfel de „experienţe"?

Ioan Ghişe: Depinde de la caz la caz. Pentru că firmele importante vin în România şi în oricare altă parte a lumii, în funcţie de oportunităţile de moment şi în funcţie de costul forţei de muncă. Evident că într-o ţară din Europa costul de forţă de muncă este mai mare decât în Orientul Mijlociu sau Asia, să nu mai vorbim de Africa. Atunci investitorii identifică oportunităţi globale şi acţionează pentru a investi local. Am pierdut investitori, pe alţii i-am câştigat.

Merită să menţionăm că valoarea investiţiilor străine directe în ultimii patru ani a fost de peste 30 de miliarde, după ce timp de 15 ani în total s-au ridicat la 15 miliarde. Deci am trecut printr-o perioadă bună din punct de vedere al absorbţiei investiţiilor străine directe. Sigur că puteau fi mult mai mari. Rămâne de văzut în perspectivă ce stimulente economice se vor face prin politicile guvernamentale pentru a atrage în continuare marii investitori.

IMOPEDIA.ro: Aţi fost afectat în vreun fel de criza imobiliară?

Ioan Ghişe: Personal nu. Nu am investiţii în domeniu.

10 July 2009