Renumitul om de afaceri român Ion Ţiriac a pierdut pariul cu imobiliarele şi auto. Domeniile care până în 2008 i-au adus venituri semnificative, astăzi îi subţiază drastic câştigurile.

14417-tiriac.jpgPotrivit ediţiei 2010 a Topului Forbes 500 Miliardari, fostul tenismen se situează pe locul 6, cu o avere de 750- 800 milioane euro, faţă de anul precedent, când acelaşi clasament îl poziţiona pe locul 3, cu 850- 900 milioane euro.

ŢiriacAuto este în acest moment cea mai mare reţea de distribuţie şi service auto din România. Ea cuprinde 14 dealeri în cele mai mari oraşe ale ţării, prin care comercializează mărcile Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge, Mitsubishi, Jaguar, Land Rover, Ford şi Hyundai.

Specialiştii care au evaluat afacerile şi proprietăţile miliardarilor din Topul Forbes 500 spun că, piaţa auto a scăzut în 2009 cu peste 54%, iar piaţa imobiliară, până la 40%, domeniu în care omul de afaceri deţine totodată investiţii semnificative.

Strategii de criză

Pe fondul diminuării creditării bancare, vânzarea locuinţelor construite de Ţiriac a stagnat în ultima perioadă, obligându-l să apeleze la noi strategii. Spre exemplu, vânzarea apartamentelor de lux din ansamblul rezidenţial Ştejarii, deţinut de Ion Ţiriac a fost stopată.

Potrivit fiului omului de afaceri, Ion Alexandru Ţiriac, apartamentele vor fi închiriate, pe cel puţin un an. Şi asta, întrucât din 282 de apartamente construite, doar 20 au fost vândute. Chiria lunară în cazul unui apartament de două camere va începe de la aproximativ 1.000 de euro.

Picajul pieţei imobiliare din România nu pare să îl fi speriat, însă, pe omul de afaceri. Recent, fiul său a anunţat un proiect în valoare de peste un miliard de euro. Tot imobiliar... Centrul comercial, sala polivalentă şi blocurile vor fi construite în apropierea fostului Metro Otopeni.

Randamentul unei investiţii de anvergură în domeniul imobiliar, în acest moment, este incert. Piaţa va fi cea care îi va putea aduce omului de afaceri Ion Ţiriac profit sau, din contră, accentuarea pierderilor.


Sursa

19 October 2010