Investitii de aproximativ zece milioane de euro si posibile angajari sunt in plan pentru omul de afaceri Ionut Negoita, co-proprietar al Rin Group, alaturi de fratele sau, Robert Negoita.

16517-s1.jpgDupa o scadere de 13,2 la suta a constructiilor anul trecut, cauzata in special de reducerea cu 35,7 la suta a constructiilor de cladiri rezidentiale, potrivit Institutului National de Statistica, pentru 2011 Ionut Negoita se asteapta la o usoara crestere.

"Optimist, va fi o mica crestere. In mod realist, va fi o stagnare. Daca va exista crestere, ea va fi timida", a declarat omul de afaceri, pentru Ziare.com.

In ciuda faptului ca estimarile nu sunt extrem de incurajatoare pentru acest an, Negoita nu va sista investitiile, dimpotriva.

"Ca si investitii noi, am ce face si am unde investi banii", sustine omul de afaceri. Planurile sale includ finalizarea ultimelor 280 de apartamente din complexul rezidential Confort City, dezvoltat de una din companiile grupului, Domus Stil, pe Splaiul Unirii, in Bucuresti.

De asemenea, jumatate din hotelul Rin Grand, unul din cele mai mari din Europa, cu aproximativ 1.500 de camere, va fi restructurata, iar camerele vor fi transformate in apartamente.

"Vor fi 360 - 380 de apartamente. Il transform in complex rezidential pentru ca hotelul era mult prea mare si, daca tot ne ocupam si cu dezvoltarea de rezidentiale, in calcule a iesit ca ar fi mult mai eficient sa fac aceasta miscare", a explicat Negoita.

Daca pretul unei nopti la hotelul Rin Grand, de patru stele, incepe de la 50 de euro/noapte/persoana, noile apartamente vor fi vandute pentru sume cuprinse intre 49.000 si 91.000 de euro, fiind disponibile apartamente cu doua, trei sau patru camere. Noii proprietari vor avea, de asemenea, acces la facilitatile hotelului, cum ar fi centrul spa sau sala de cinema. Omul de afaceri estimeaza ca vanzarea tuturor apartamentelor va dura aproximativ un an si jumatate.

Nu in ultimul rand, Negoita va investi si in renovarea celorlaltor doua hoteluri, Rin Central si Rin Airport. In total, investitiile vor ajunge la 10 milioane de euro, in acest an.

De asemenea, s-ar putea efectua si noi angajari, in numar redus, in prezent grupul condus de cei doi frati avand in jur de 1.400 - 1.500 de salariati.

Prima Casa salta vanzarile

Ionut Negoita inca spera ca programul Prima Casa sa fie transformat, astfel incat sa se ofere garantii doar pentru achizitia locuintelor noi. In acest mod, sustine el, s-ar stimula piata imobiliara si a constructiilor.

Pe de alta parte, omul de afaceri este multumit de sumele acordate prin acest program (70.000 de euro pentru locuintele noi, 60.000 pentru cele vechi), deoarece se pliaza perfect pe oferta grupului sau.

"Cred ca am vandut in jur de jumatate din apartamente prin programul Prima Casa, dintr-un total de 300 si ceva. Este bun ca si sume, ca sa incurajeze vanzarea cat mai accesibil", a explicat Negoita.

Fara TVA pentru constructii

Desi constructiile beneficiaza de o taxa pe valoara adaugata de 5 la suta, omul de afaceri si-ar dori ca aceasta sa dispara total.

"Ne-ar ajuta sa nu se mai perceapa TVA in constructii, nu ar fi primul caz", sustine el.

Pe de alta parte, Negoita nu prevede scaderi ale preturilor la apartamente in cursul acestui an, fiind de parere ca aceastea au ajuns la un nivel foarte scazut oricum.

"Din pacate, pretul locuintelor nu are legatura cu veniturilor. Pretul unei locuinte e stabilit de pretul de productie. Preturile de productie sunt facute in functie pretul materialelor, manopera, este un cos de lucruri. Si, in afara de manopera, care o pondere relativ mica, nu are legatura cu puterea de cumparare. Dar cred ca preturile au ajuns destul de jos si nu cred ca o sa mai scada. Eventual punctual, dar, in general, nu o sa mai scada", a precizat el.

De altfel, Negoita nu intentioneaza sa scada preturile apartamentelor puse in vanzare de grupul sau, decat in mod exceptional sau in cadrul unor promotii speciale. De exemplu, in trecut a avut discount-uri de 10 - 15 la suta in cadrul unui program de lichidare de stoc.

Pentru a atrage clientii, omul de afaceri se bazeaza, in schimb, pe oferte financiare cat mai apropiate de posibilitatile acestora.

Hotelurile castiga din conferinte

Vesti mai bune vin, insa, din partea afacerilor din domeniul hotelier. Pe acest segment, Negoita estimeaza o crestere de 10 - 12 la suta a veniturilor, precum si la o crestere a ratei de ocupare. Pe de alta parte, el sustine ca va fi foarte greu de revenit la preturile practicate inaintea crizei.

Totusi, cea mai mare parte a veniturilor din domeniul hotelier nu provin din turismul tip leisure, de relaxare, ci din turismul de afaceri si organizarea conferintelor. Doar in Rin Grand Hotel, de exemplu, existau, inainte de transformarea unei jumatati in complex rezidential, 41 de sali de conferinte, de diverse dimensiuni.

De altfel, 70 - 80 la suta din veniturile de pe partea de hoteluri provine din turismul de afaceri si conferinte, potrivit spuselor sale.


Sursa

18 February 2011