Ne costă mai puţin să platim rate la bancă pentru casa noastră, decât să stăm în chirie. În ce condiţii poţi fi proprietar pe bani mai puţini am discutat cu Ionuţ Negoiţă, proprietarul grupului de firme Pro Confort.

"Am sa va dau un exemplu valabil pentru partea de sud-est a Capitalei. Pentru un apartament de doua camere, in aceasta zona, chiria oscileaza intre 300 si 350 euro. La un credit de aproximativ 50.000 euro, obtinut prin programul Prima Casa 2, rata este de 290 euro. Asadar, la o privire de ansamblu, pentru cei care se pot califica in programul Prima Casa, ar putea fi mai eficient sa achizitioneze o locuinta noua si sa plateasca aceeasi suma pentru propria locuinta."

 Aşadar, la o privire de ansamblu, pentru cei care se pot califica în programul Prima Casa, ar putea fi mult mai eficient sa achiziţioneze o locuinţă nouă şi să plătească aceeaşi sumă pentru propria locuinţă.

De ce simt nevoia românii să aibă propria casă în loc să stea in chirie cum vedem afară?
Este o întrebare foarte bună. În general, faţă de alte popoare, avem un simţ mai dezvoltat al proprietăţii. Există o adevarată motivaţie la noi privind dorinţa de a lăsa cât mai multe bunuri în moştenire, casa fiind văzuta la un nivel maxim. În acelaşi timp, a avea propria locuinţă îţi oferă mai multă siguranţă pentru planurile de viitor.

Este acum un moment bun pentru a cumpăra o locuinţă?
Da, cred ca este un moment bun şi am în vedere două aspecte: facilităţile oferite de programul Prima Casă, dar şi ofertele existente în acest moment pe piaţa imobiliară. Programul Prima Casă 2 ar putea fi în continuare îmbunătăţit pentru a încuraja şi mai mult achiziţia de locuinţe noi. Cât priveşte preţurile, suntem foarte aproape de un prag minim sub care dezvoltatorii nu vor mai putea vinde ceea ce au construit. Aşadar, preţurile nu vor mai scădea.

Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor, în cazul dvs, faţă de anul trecut?
Faţă de 2009, preţurile au rămas stabile, dar în perioada 2008-2009 le-am scăzut cu aproximativ 35%. Practic de la 1.100 euro/mp, am ajuns la 750 euro/mp. Am oferit clienţilor noştri în permanenţă o calitate foarte bună a produsului raportată la cele mai mici preţuri.

Ce strategie consideraţi că trebuie să aplice un dezvoltator pentru a putea vinde?
Un dezvoltator care doreşte să construiască şi să se impună pe piaţă, va încerca să ofere un produs cât mai competitiv. Ceea ce înţeleg prin asta este stabilirea unui preţ cât mai corect fără a vâna un profit maxim pe termen scurt. Este foarte importantă calitatea propusă, în raport cu acest preţ.


Cum apreciaţi preţurile locuinţelor din Bucureşti?
Preţurile locuinţelor noi din Bucureşti nu vor mai scădea. În ceea ce priveşte locuinţele vechi, este posibil ca, în continuare, să mai scadă câteva procente. Oricum, în acest moment s-a ajuns la o situaţie mult mai apropiată de normalitate, explozia din anii 2007-2008 nemaifiind posibilă, descurajând astfel în acest moment orice formă de speculă imobiliară.




25 March 2010