Ipoteca pe casă, o specie pe cale de dispariţie în RomâniaÎn noiembrie, numărul ipotecilor înscrise de notari s-a redus la jumătate, după ce băncile au înăsprit condiţiile de creditare

În jur de 50.000 de tranzacţii imobiliare s-au parafat luna trecută la nivel naţional, adică minimul anului 2008, potrivit datelor ANCPI

"Din ce în ce mai puţini clienţi persoane fizice au mai fost eligibili pentru un împrumut ipotecar. Totodată, băncile au majorat dobânzile la credite, iar volumul banilor din piaţa imobiliară s-a redus, în consecinţă", ne-a declarat Adrian Nicolescu, directorul departamentului de Evaluare şi Consultanţă din cadrul companiei imobiliare CB Richard Ellis Eurisko. Schimbarea politicii de creditare se vede deja în cifra totală a ipotecilor pe primele unsprezece luni ale acestui an, comparativ cu 2007. În jur de 224.000 de ipoteci s-au pus pe bunurile imobiliare în intervalul ianuarie-noiembrie 2008, faţă de 228.000 în perioada similară din 2007.

Cu 20% mai puţine tranzacţii

Pe măsură ce banii destinaţi achiziţiilor de case şi terenuri s-au împuţinat, iar cererea a scăzut, şi preţurile s-au redus. De la începutul acestui an, terenurile s-au ieftinit cu 40%, iar apartamentele vechi, dar şi cele de lux, cu până la 30%.

"Preţurile de pe piaţa imobiliară autohtonă s-au aliniat la nivelul anului 2006", adaugă Nicolescu. Toate acestea se resimt printr-o scădere cu 20% a numărului de tranzacţii imobiliare, de la aproape 63.000 în octombrie, la 50.000 în noiembrie, cea mai mică cifră a anului, potrivit statisticilor ANCPI.

Asta, după ce piaţa îşi revenise parţial în octombrie, înainte ca băncile să limiteze creditarea. "Proiectele noi lipsesc din cifra tranzacţiilor, pentru că apartamente noi nu se mai vând", spune Raluca Irimie, directorul departamentului de consultanţă Colliers International România. Doar la capitolul închirieri mai este ceva activitate, de la spaţii comerciale şi clădiri de birouri până la locuinţe. Însă, şi aici, tranzacţiile se parafează la tarife mai mici de închiriere faţă de începutul anului.

Info plus:

Bucureşti, lider al cumpărăturilor pe datorie

În mod firesc, bucureştenii au ipotecat cele mai multe case şi terenuri anul acesta, Capitala fiind liderul cumpărăturilor imobiliare pe datorie. În intervalul ianuarie-noiembrie 2008, notarii din Bucureşti au înscris peste 26.000 de ipoteci. Pe locurile următoare se află judeţele Timiş şi Cluj, cu aproximativ 11.100 de ipoteci, urmate la distanţă mică de Iaşi (11.000 ipoteci). Deşi ocupă primul loc în privinţa ipotecilor înscrise, Capitala nu deţine supremaţia la tranzacţii, ci judeţul Timiş, cu peste 39.000. Poziţia cu numărul doi este ocupată de Constanţa (32.000 de tranzacţii), iar Bucureştiul se află pe locul al treilea, cu 31.900. Cifra ipotecilor şi a tranzacţiilor pe Capitală arată ponderea ridicată a achiziţiilor prin intermediul băncilor.


Românii au tot mai puţini bani din cre-dite ipotecare pentru cumpărături imobiliare. Noiembrie este luna în care numărul ipotecilor puse pe case şi apartamente s-a redus la jumătate faţă de octombrie, atingând în acelaşi timp minimul acestui an, potrivit datelor furnizate pentru Gândul de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobilia(ANCPI). De la 19.900 în octombrie, numărul ipotecilor a scăzut până la aproximativ 9.900 după o lună, în condiţiile în care băncile au înăsprit condiţiile de creditare. În plus, bancherii au renunţat să mai finanţeze achiziţia de terenuri, lucru care se vede în cifra mică a ipotecilor.

Sursa

15 December 2008