Allied Irish Bank, cel mai mare creditor ipotecar irlandez, ar putea veni în ajutorul celor care au cumpărat locuinţe în perioada de vârf a pieţei imobiliare, dar care nu-şi mai pot plăti ipotecile, printre variantele analizate fiind şi o ştergere parţială a datoriilor, scrie Bloomberg.

20033-irlanda-afp.jpgOficialii băncii au anunţat că examinează toate opţiunile privind datoriile ipotecare şi au indicat că discută cu banca centrală despre planuri aplicabile la nivelul întregii industrii de profil. Săptămâna aceasta guvernul va acorda încă 14,8 miliarde de euro băncii, ca parte a celui de-al treilea pachet de salvare, ducând totalul fondurilor furnizate la 20 de miliarde de euro.

"Aş prefera să numesc acest proces restructurare a datoriilor", a spus David Hodgkinson, preşedintele executiv al Allied Irish, adăugând că termenul de "iertare a datoriilor" ar putea duce la "hazard moral" pentru că ar încuraja comportamentul riscant al debitorilor.

Preţurile locuinţelor de pe piaţa irlandeză au scăzut cu 40% de la punctul de maxim atins în 2007. Mai mult de unu din zece împrumuturi ipotecare are restanţe sau a fost restructurat.

"Oamenii care nu au de lucru nu-şi pot plăti datoriile şi prin urmare au restanţe la restituirea împrumuturilor sau pot intra în incapacitate de plată", spune Conall Mac­Coille, analist la firma de bro­ke­raj Davy.

Allied Irish are un por­tofoliu de împrumuturi ipo­te­care în Irlanda de 26,8 miliarde de euro. Ponderea în total a împrumuturilor cu restanţe la rambursare mai mari de 90 de zile a crescut la 7,8% la sfârşitul lunii iunie, de la 4,8% la finele lui septembrie 2010.

Economia irlandeză a scăzut cu 15%, iar rata şomajului s-a triplat la 14% din 2007, când bula imobiliară care a alimentat economia a început să se spargă.

Colapsul pieţei imobiliare a avut un efect devastator asupra băncilor, care au rămas fără lichidităţi. Costurile acoperirii necesarului de finanţate a instituţiilor de credit au copleşit guvernul de la Dublin, acesta fiind astfel obligat să ceară ajutor financiar internaţional

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au stabilit un pachet de bailout de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda, la care Dublinul contribuie cu 17,5 miliarde de euro.

În total, guvernul a cheltuit sau a promis 64 de miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului financiar şi a ajuns să controleze Anglo Irish Bank şi Irish Nationwide Building Society EBS.

Statul va controla, de asemenea, 99% din Allied Irish după infuzia de capital din această săptămână.


Sursa

27 July 2011