Guvernatorul Isărescu încearcă să aducă un echilibru în tumultul de pe scena socială, politică și economică. Acesta admite faptul că, în lumina protestelor și a schimbării de guvern, țara se confruntă cu dificultăți suplimentare, dar Banca Națională este pregătită pentru cele mai dificile scenarii. Mai mult, BNR a anunțat oficial că are pregătiți specialiști tehnocrați, în cazul în care aceștia vor fi solicitați în formarea noului Guvern.

38679-mugur_isarescu.jpgDemiterea Guvernului și numirea unuia nou, mișcările masive de stradă și viitorul imediat incert complică adoptarea unei decizii de politică monetară, explicp guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Situația este cu atât mai dificilă cu cât bugetul pe anul viitor încă nu este configurat. Iar la toate aceste probleme interne, se adaugă și fundalul extern instabil.

Incertitudinile marchează și mediul extern. China, precum și alte state emergente majore, sunt surse principale de incertitudine și ele au implicații directe asupra creșterii economice a zonei euro, precum și la nivel global. Totodată, continuă să fie o problemă divergențele în ceea ce privește conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii” a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Isărescu declară situația macroeconomică stabilă, în general, dar expusă unor riscuri multiple

Cu toate acestea, Mugur Isărescu declară situația macroeconomică stabilă, în general. Prin urmare, BNR a decis păstrarea nivelului dobânzii cheie la 1,75, după cum a fost anticipat de piață. Guvernatorul a declarat că este încrezător în stabilitatea țării în perioada imediat următoare, oferind garanții că sunt puse deja la punct pârghiile necesare pentru a acționa, în cazul unui dezechilibru.

În general, poziția economică a țării e bună. Prin deciziile luate la BNR, ne-am creat un câmp de acțiune, pentru a face față unor situații și mai dificile. În aceste condiții și pe baza datelor disponibile în prezent, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidității din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, a detaliat Mugur Isărescu.

Pentru prima oară, în ultimii opt ani, ponderea creditelor în lei a depășit ponderea creditelor în valută

Consumul, alături de investiții, a înregistrat cea mai înaltă contribuție la PIB, în trimestrul doi.  Totodată, s-a consolidat și dinamica împrumuturilor neguvernamentale, aceasta fiind susținută în special de creditele în monedă națională, care are o pondere de 50,2%, un nivel record: este pentru prima dată în ultimii opt ani când împrumutirle în lei le-au devansat pe cele în valută.

Prin prisma activității economice, relativa temperare a ritmului de creștere economică înregistrată în trimestrul II 2015 nu s-a regăsit în evoluția componentelor majore ale cererii agregate: consumul privat și investițiile au înregistrat cele mai ridicate contribuții la dinamica PIB real din perioada postcriză, iar cererea externă netă și-a restrâns aportul negativ. Datele ilustrează, în plus, prelungirea tendinței ascendente a dinamicii câștigurilor salariale nominale și a costurilor unitare cu forța de muncă în industrie”, explică guvernatorul BNR.

Pentru a răspunde uneia dintre cele mai importante probleme ale momentului, formarea unui guvern de tehnocrați, guvernatorul Isărescu a declarat că există o rezervă suficiente de cadre, dacă la nivel politic se va apela la specialiștii BNR. Acest sistem nu ar fi unul tocmai nou, dat fiind faptul că de-a lungul timpului, angajați cu nivel înalt în BNR au luat parte la guvernare. Cel mai recent exemplu ar prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care a fost ministru de finanțe și vicepremier în primul guvern Ponta, în 2012. Anterior, unul dintre consilierii lui Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, a fost desemnat premier de către Traian Băsescu în anul 2009, dar guvernul propus de acesta nu a fost votat de Parlament.

CITEȘTE ȘI:

9 November 2015