România are cel mai mare ritm de creștere din Europa, dar BNR avertizează faptul că este nevoie și de temperare în creștere. Conform ultimelor studii, România a avut un avans de trei ori mai mare, comparativ cu media europeană. Dacă acest ritm se păstrează sau dacă va crește, atunci asemenea cifre se pot dovedi nesustenabile în economia reală. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ideală ar fi o creștere cu un singur punct procentual peste media europeană, păstrată de la an la an.

40200-euro_bani.jpgFaptul că România a marcat un ritm de creștere economică de aproape trei ori mai mare decât media europeană, devenind un record pentru regiune, este îmbucurător. Dar avansul puternic nu are doar avantaje. El poate deveni nesustenabil, poate necesita corecții, iar acest lucru nu este de dorit.

România are o creștere economică ce începe să fie peste potențial. Este suficientă o creștere economică de un punct procentual peste media europeană. Acest scenariu este de preferat unei creșteri de 7-8% pe an, urmată de corecții. România nu are nevoie de o corecție care să apară mai repede de următorii 10 ani”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Momentan, creșterea României este dincolo de marja de siguranță menționată de guverantorul BNR. Creșterea înregistrată față de primul trimestru al anului trecut a fost de 4,2%, ceea ce propulsează țara noastră pe locul 1 în Europa, cu cea mai mare creștere economică. Media europeană a fost de 1,7%, iar țările care au ocupat locurile doi și trei se află la o distanță considerabilă. Astfel, pe locul doi – Slovacia, a avut o creștere de 3,6% în același interval. Spania, clasată pe locul trei, a avut o creștere de 3,4%, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, oficialul BNR explică faptul că evoluțiile spectaculoase nesustenabile vor fi oprităela timp, prin diferite mecanisme naturale ale pieței. 

Orice dezvoltare nesustenabilă va fi corectată fie de piață, fie prin politici. Corecțiile sunt inevitabile, durează și sunt adesea urmate de reproșuri. În perioada 2009-2010, o asemenea ajustare a făcut românia să devină stabilă macroeconomic. Nu s-au folosit bani pentru salvarea băncilor, dar percepția este mai puternică decât realitatea. Între timp, s-au achitat datoriile de 12 miliarde de euro, iar rezervele au crescut cu șase miliarde”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul și-a manifestat și îndoielile legate de trecerea la zona euro și procesul de convergență cu statele dezvoltate din vestul Uniunii Europene. Potrivit guvernatorului BNR, simpla intrare într-o zonă monetară neterminată nu va conduce și la o convergență automată. Între timp însă, România ar trebui să fie mai preocupată de sistemul legal și cel de proprietate, mai ales că ne confruntăm cu anumite proiecte de lege aflate în dezbatere sau deja adoptate care nu vor aduce beneficii țării, consideră oficialul BNR. Acesta nu a numit direct aceste proiecte, dar este cunoscută deja poziția fermă a guvernatorului BNR față de legea dării în plată, care ar afecta dreptul de proprietate asupra creanțelor. Nu în ultimul rând, Isărescu a ținut să sublinieze o idee pe care o consideră insuficient promovată, respectiv aceea că economia de piață este nemiloasă, iar economiștii trebuie să înțeleagă acest lucru și să reacționeze în consecință cât mai rapid cu putință.

CITEȘTE ȘI:

16 May 2016