Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si omul in care romanii au cea mai mare incredere, indeamna populatia sa fie prudenta in contractarea de credite de la banci si sa imprumute mai putin decat ar putea sa dea inapoi cu usurinta.

sursa:wall-street.roBancile practica, in prezent, un grad de indatorare de aproximativ 60%, iar tinand cont de sfaturile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, romanii ar trebui sa ajunga sa se indatoreze doar la circa 30% din veniturile pe care le obtin.

Si Misu Negritoiu, CEO al ING Bank Romania, ii indeamna pe romani sa fie prudenti atunci cand vine vorba de credite, dar subliniaza ca in Romania populatia nu s-a supraindatorat la fel de mult ca in alte state deoarece regulile de creditare nu au permis acest lucru.

"Daca toate cheltuielile zilnice iti mananca jumatate din venituri, atunci nu este bine sa te indatorezi cu inca 50%", a declarat Negritoiu. Seful ING a explicat ca bancile se uita la soliditatea veniturilor potentialilor clienti, dar si la capacitatea acestora de a-si pastra locul de munca. Referitor la situatia angajatilor din sistemul bugetar, Negritoiu ii sfatuieste "sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua un credit".

Pe de alta parte, economistii sunt de parere ca romanii deja sunt supraindatorati, iar creditarea trebuie sa reporneasca pe baza sanatoase.

Sursa

26 February 2010