Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, transmite semnale încurajatoare referitoare la economia românească. Potrivit lui, un scenariu de colaps economic similar celui care se petrece în Cipru acum este imposibil de aplicat la noi în ţară. Chiar dacă în anii dinainte crizei, băncile locale au acţionat haotic iar repercusiunile au fost pe măsuri, între timp s-au luat măsuri care asigură stabilitatea.

29832-isarescu-mediafax-foto-mircea-rosca.jpgÎn Cipru, băncile au jucat periculos şi acum suportă consecinţele. În România, nici cele mai mari derapaje care s-au petrecut nu pot conduce la colaps bancar. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, garantează pentru acest lucru.

Nu sunt asemănări între situaţia din Cipru şi la situaţia din România. Nu numai că nu sunt asemănări, dar sunt şi diferenţe de la cer la pământ. În România, tot sistemul bancar este cam jumătate din PIB. În Cipru este de vreo 8 ori mai mare decât PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din România să crească de vreo 14 ori, repede, şi PIB să nu crească deloc, iar când a crescut sistemul bancar din România de la 20 la 40% din PIB între 2005 şi 2008 PIB creştea cu 4% pe an sau 8%”, arată Isărescu.

Iar diferenţele nu se opresc aici. Ele sunt şi de natură fiscală. Măsurile de austeritate luate în ultimii au condus la un echilibru lesne de observat.

România a ieşit din situaţia de deficit excesiv, Cipru nu, România are sub 40% datoria publică, Cipru are 80% se duce spre 100%, şi nu are cum să sprijine bugetul din Cipru bănci care sunt de câteva ori mai mari decât bugetul şi care se bazează pe fluxuri externe. Noi nu avem aşa ceva", a spus Isărescu.

În România, puţin peste 10.000 de oameni au lichidităţi mai mari de 100.000 euro

Dar poate unul dintre cele mai mari avantaje ale României, în comparaţie cu Grecia, este că nu are statutul de paradis fiscal. Cetăţenii ţării se feresc să facă depozite bancare, iar cei din afară nu au motive solide şi nici beneficii suficiente pentru a-şi aduce banii aici.

Aici nu se plimbă sume imense de bani. Aşa glumim, nici nu au unde să descarce. Nu avem triaje de descărcat sumele astea de bani. Băncile din România sunt bine capitalizate, a fost mărită baza de capital în anii din urmă, s-a acţionat în această direcţie ceea ce nu este cazul în Cipru unde avem deja o bancă insolvabilă, care e de câteva ori mai mare decât bugetul ţării

În aceste condiţii, numărul celor care au în bănci sume impresionante, este suficient de mic pentru a reprezenta vreun pericol. 

Noi nu avem grija marilor deţinători de fonduri lichide pentru că ei sunt şi puţini în România şi vă asigur că au grijă de banii lor. Dacă ai mai mult de 100.000 de euro ai o grijă. Ai şi o bucurie dar ai şi o grijă. Să ţii lichidităţi de peste 100.000 de euro, nu-şi permit prea mulţi. Nu aici e grosul populaţiei, dacă sunt 11.0000 – 12.000 de oameni", a explicat guvernatorul BNR.

Nu este un pericol nici măcar faptul că se pot prăbuşi sucursalele locale ale băncilor cipriote. Acestea au împreună 1,3% din întregul sistem bancar, iar fiecare are aproximativ 0,6% - 0,7%. 

CITEȘTE ȘI: Cine sunt cei mai mari antreprenori români care îşi controlează afacerile din România prin firme din Cipru


 

29 March 2013