Istanbul este una dintre cele mai fascinante metropole din lume, ce a reuşit să îşi menţină de-a lungul secolelor importanţa pe scena internaţională. Cu toate că este pe jumătate aflat în Europa, Istanbul nu împărtăşeşte nici pe departe grijile economice ale Bătrânului Continent, ci traversează o perioadă de boom imobiliar.

29222-appexregional2012bg2town.jpgIstanbul este cel mai mare oraş al Turciei, precum şi centrul economic, cultural şi istoric al ţării, oraş ce produce peste un sfert din Produsul Intern Brut. Fondat în urmă cu aproape 2.700 ani, Istanbul este unul dintre cele mai importante aşezări din istorie, ce a fost capitala a patru imperii: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Imperiul Latin şi cel Otoman. Centrul vechi al oraşului este inclus pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO, iar Istanbul deţine numeroase clădiri încărcate de istorie, motiv pentru care este una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice la nivel mondial.

  • Fondat sub numele de Bizanţ şi redenumit încă din antichitate Constantinopol, oraşul a fost denumit oficial Istanbul în 1930
  • Cel mai mare oraş al Turciei este de peste 23 ori mai mare decât Bucureşti, întinzându-se pe o suprafaţă de 5.342 kilometri pătraţi
  • Cu o populaţie de 13,5 milioane locuitori, Istanbul este una dintre cele mai mari aglomeraţii urbane din Europa

Turcia trece printr-o perioadă de înflorire economică, în ciuda recesiunii cu care se luptă cele mai puternice economii din lume. În acelaşi timp, Istanbul a intrat în atenţia marilor companii internaţionale, iar oamenii de afaceri arabi îl consideră ca fiind cea mai bună oportunitate de investiţii, după Londra. Dacă până anul trecut, puteau achiziţiona proprietăţi imobiliare numai cetăţenii ţărilor care permiteau turcilor acelaşi lucru (precum Germania, Marea Britanie sau Olanda), guvernul a relaxat legile de achiziţie, pentru a atrage capital străin.

Interesul investitorilor străini a urcat simţitor preţul locuinţelor, dar a impulsionat şi piaţa construcţiilor

Istanbul a intrat în atenţia investitorilor imobiliari din Rusia sau Orientul Mijlociu, atraşi de îmblânzirea legislaţiei, de preţurile accesibile şi de economia înfloritoare. Interesul străinilor a urcat semnificativ preţul locuinţelor, dar a impulsionat şi piaţa construcţiilor, iar în ultimii ani au răsărit numeroase noi proiecte rezidenţiale. Turcia se plasează pe locul trei în clasamentul statelor care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţ ale proprietăţilor imobiliare între iunie 2011 şi iunie 2012, după Brazilia şi Austria, depăşind ţări precum Rusia sau Hong Hong, conform Kinght Frank Global House Price Index.

Cele mai scumpe cartiere sunt Beşiktaş (unde preţul apartamentelor de lux ajunge chiar şi la 6.500 euro/mp) şi Kadikoy (unde preţul unităţilor premium depăşeşte 5.500 euro/mp), însă la nivelul întregului oraş, preţul mediu al locuinţelor este de 3.400 euro/mp, conform Global Property Guide.

Istanbul capătă din ce în ce mai multă importanţă pe scena financiară internaţională, numărul investitorilor creşte simţitor de la un an la altul, însă oraşul nu deţine un număr prea mare de zgârie-nori, spre deosebire de alte metropole. Dezvoltatorii au propus nenumărate proiecte, autorităţile i-au susţinut, însă totul s-a blocat datorită opoziţiei specialiştilor şi a populaţiei. Localnicii doresc să menţină imaginea oraşului faimos pentru minaretele şi spiralele din epoca otomană, iar majoritatea arhitecţilor turci avertizează constant că oraşul îşi desfăşoară activitatea sub ameninţarea cutremurelor, astfel că un număr ridicat de proiecte deosebit de înalte nu este foarte indicat.

Activitatea de pe piaţa chiriilor a scăzut odată cu reducerea semnificativă a numărului de expaţi

Într-un oraş de dimensiuni impresionante, oferta de locuinţe de închiriat este vastă, iar odată cu apariţia investitorilor străini, numărul apartamentelor de lux oferite spre închiriere a crescut semnificativ. Preţul lunar de închiriere variază în funcţie de dimensiunile şi de vechimea locuinţei, însă mai ales de zonă şi de facilităţile incluse în preţ.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 420 euro/lună; semicentral: 210 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 740 euro/lună; semicentral: 420 euro/lună

Piaţa chiriilor a scăzut simţitor odată cu începerea dificultăţilor economice la nivel global, deoarece numărul expaţilor s-a redus puternic. Drept urmare, în anumite zone ale Istanbulului, preţul de închiriere a coborât cu până la 20%, însă în cele mai bine cotate zone ale oraşului, chiria lunară s-a menţinut la valoarea anterioară începerii crizei financiare în restul lumii.

CITEȘTE ȘI: Johannesburg, unul dintre cele mai atractive oraşe africane pentru investitorii imobiliari

 

26 January 2013