Piaţa imobiliară din marele oraş care leagă Europa de Asia este în plin avânt. Cel puţin 10 proiecte imobiliare mamut se află în construcţie, însă analiştii se tem că dezastrul este aproape.

28644-istanbul_ea482299c1.jpg13,2 milioane de locuitori trăiesc deja în Istanbul iar numărul acestora creşte rapid de la un an la altul. Zgomotul traficului se propagă deranjant, însă mult mai puternic se aud sunetele sacadate, amestecate sau distincte ale buldozerelor, excavatoarelor, píckhammerelor sau ale sutelor de basculante care roiesc în jurul şantierelor. Conform revistei germane Manager Magazin, în ultimii ani, clădirile impunătoare rezultate din aceste şantiere au început să atragă ca un magnet investitori din Emiratele Arabe, Europa, Asia sau chiar America.

Bătălia pentru clădiri întregi de birouri, blocuri cu apartamente sau centre comerciale se dă cu sume de ordinul miliardelor de euro. „Turcia a devenit o piaţă imobiliară foarte căutată de investitorii străini”, consideră Christoph Ehrhard, analist la Ernst & Young Real Estate. Interesul este atât de mare încât doar în Istanbul se află în plină derulare nu mai puţin de 10 proiecte imobiliare – mamut, întinse pe suprafeţe de peste 80.000 mp. Investiţiile pentru fiecare dintre acestea depăşesc un miliard de euro, iar cumpărătorii se află deja în negocieri cu dezvoltatorii.

Deşi respectă principiul clasic al clădirilor cu zeci de etaje suprapuse peste câteva niveluri cu spaţii pentru parcare, fiecare proiect este prezentat ca fiind unic. „Centrul nostru este unic în Europa”, anunţă triumfător Ahmet Nazif Zorlu, preşedintele Zorlu Group, un concern care înglobează afaceri din domeniul textilelor, al electronicii, energiei şi imobiliarelor. Proiectul de care vorbeşte, Zorlu Center, este amplasat pe o suprafaţă de 80.000 mp din inima Istanbulului şi include un hotel imens, un centru de expoziţii, 200 de magazine şi birouri luxoase. În completare, se află construcţii care adăpostesc 550 de apartamente cu finisaje din marmură, dotate cu aer-condiţionat şi conexiuni la internet de mare viteză. Investiţia estimată? 1,92 miliarde de euro. Preţ de achiziţie? 13.850 euro/mp.

Aceste sume ameţitoare sunt puse de Mehmet Even, vice-preşedintele Zorlu Property, subsidiara Zorlu Group, pe seama faptului că „Istanbul a căpătat o reputaţie internaţională atât de mare încât mulţi vor să trăiască aici la fel de mult ca în Paris sau Londra”. În plus, creşterea economică a Turciei din ultimii ani a creat o cerere tot mai mare care a generat, la rândul ei, preţuri pe măsură. Conform rapoartelor băncii centrale a Turciei, în unele cazuri, preţurile apartamentelor s-au majorat cu circa 14% faţă de anul anterior.

Din nefericire, mulţi cumpărători ai unor astfel de apartamente iau în calcul doar beneficiile şi oportunităţile, uitând să ia în calcul şi riscurile. Este, în parte, o situaţia similară cu cea de acum câţiva ani din unele state foste comuniste, iar asta sperie deja analiştii. Conştienţi că după o creştere rapidă urmează o scădere puternică, aceştia avertizează deja asupra potenţialelor risuri ale acestui „balon de săpun” „Suntem încă în faza de exuberanţă” consideră unii analişti care admit că mulţi dintre cei care cumpără acum vor putea obţine profituri importante dacă revând locuinţele în următorii doi ani. Ce va fi după, nimeni nu ştie. Însă o extindere a crizei din Europa poate cauza mari probleme Turciei şi înfloritorului său sectorul imobiliar. Asta pentru că nu mai puţin de 40% din exporturi merg către state din Uniunea Europeană. Pe lângă asta, dacă Turcia se va implica în situaţia tulbure din Siria, asta ar putea speria mulţi investitori.

 

Sursa

11 December 2012