M-am decis sa scriu astazi despre cea mai cunoscuta teapa imobiliara trasa in Timisoara, respectiv afacerea Celebrity-Radisson, inginerie financiara aplicata intre 2005 si 2007 care a generat prejudicii de peste 3 milioane de euro fara ca cineva sa fie condamnat pana in acest moment.

1. Celebrity Group sau cum am evitat o teapa de 27.000 de euro

Istoria unei tepe imobiliare in valoare de peste 3 milioane de euroEra inceputul anului 2005 cand un coleg de lucru a venit la mine si mi-a spus ca a facut afacerea vietii sale, cumparand cu doar 24.000 euro un apartament nou cu doua camere predat la cheie intr-un bloc cu 10 etaje ce va fi construit in Timisoara de catre compania Celebrity Group.

Pretul mi s-a parut si mie foarte bun asa ca am stabilit o intalnire cu dl Andrei Nadasdi, patronul firmei respective, pentru a discuta mai pe larg despre aceasta oportunitate.

Am aflat ca nu mai exista decat un singur apartament cu doua camere la etajul 10 care se vindea cu 27.000 euro (24.000 era pentru cei care plateau cash) si cum nu am vrut la etajul 10, i-am spus ca nu ma intereseaza.

Dl Nadasdi m-a sunat a doua zi sa imi spuna ca a aranjat (?!) cu un italian care cumparase 5 apartamente sa imi cedeze mie un apartament la etajul 6, pretul ar fi fost tot de 27.000.

La momentul respectiv aveam vreo 7-8000 de euro cash, suficient pentru un avans de 25% iar Nadasdi m-a asigurat ca are pile la Raiffaisen iar daca am nevoie de bani, ma poate ajuta sa iau un credit de nevoi personale.

Am fost aproape convins sa cumpar, dar o inspiratie de moment m-a facut sa refuz afacerea in primul rand din cauza pretului de vanzare suspect de mic, sub 400 euro/mp. Am procedat bine.

Blocul respectiv trebuia terminat la sfarsitul anului 2006 insa nu a mai fost construit niciodata iar cei 200.000 euro incasati de la clienti nu au mai putut fi returnati.

Trebuie spus ca Celebrity Group a inceput sa vanda apartamentele respective desi nu avea drept de proprietate pe teren, nu avea certificat de urbanism si nici autorizatie de constructie. Cu alte cuvinte, este clar ca toata aceasta afacere s-a vrut a fi o inselatorie de la bun inceput.

2. De la Celebrity Group la Radisson, sau de la o teapa de 200.000 euro la una de 3 milioane

In 2005, incurajat de succesul initial al "proiectului" despre care am vorbit mai sus, dl Nadasdi s-a asociat cu dl Ciprian Nistor si au pus bazele unei noi tepe, de data aceasta la un cu totul alt nivel.

Au infiintat trei companii - Radisson Building, Radisson Invest si Radisson Investment Group prin intermediul carora au inceput sa vanda apartamente intr-un nou bloc cu 33 de apartamente (strada Dej, prima faza) iar in a doua faza urma sa se construiasca un al doilea bloc pe strada Lidia (de fapt cei doi spun ca au intentionat sa construiasca trei blocuri insa proiectul este doar pentru unul).

2.2 Cum vinzi acelasi apartament de sase ori

Radisson a construit fundatia primului bloc pentru a arata clientilor ca se lucreaza, dupa care a inceput imediat sa vanda apartamente in al doilea bloc, cel de pe Lidia. Unele dintre apartamentele de pe Dej au fost vandute cu garaj subteran, desi proiectul de constructie nu prevedea garaje subterane.

Pe hartie, blocul de pe Dej era format din 33 de apartamente insa multe dintre ele au fost vandute de mai multe ori, astfel incat in acest moment exista 84 de pagubiti. Unul dintre apartamentele din complexul Lidia a fost vandut de 6 ori (este vorba despre ap. 3, scara A).

Preturile de vanzare erau foarte bune: un apartament cu trei camere de 103 mp era vandut cu 70.000 euro, unul cu doua camere de 78 mp costa 48.000 iar unul cu o camera 34.000 (55 mp). La aceste preturi nu este de mirare ca vanzarile au mers extrem de bine din moment ce in Timisoara, piata apartamentelor noi era cu cel putin 20% mai scumpa la momentul respectiv.

2.3. Care este prejudiciul total

In acest moment, exista 84 de pagubiti in cazul blocului de pe Dej, suma totala de recuperat fiind de 1 milion de euro, iar alte aproximativ 80 de persoane in cazul blocului de pe Lidia, suma de recuperat fiind de peste 9 milioane de lei, valoarea totala a daunelor depasind 3 milioane de euro. Pe Lidia nu exista decat 80 de pagubiti pentru ca intre timp a izbucnit scandalul iar vanzarile au fost stopate.

Acesti bani nu vor mai fi recuperati niciodata avand in vedere ca cele trei firme se afla in faliment, singura reparatie fiind cea morala, respectiv judecarea si condamnarea celor care au tras o asemenea teapa. Nu este insa usor.

 

Sursa

22 June 2009