Un singur om face mai multe decât autoritățile pentru satele sărace din România, iar pentru asta, presa internațională îl aplaudă la scenă deschisă. Este vorba despre Iulian Angheluță, românul care aduce lumină în casele celor sărmani și uitați de autorități, din satele în care electricitatea este încă ceva neîntâlnit.

41648-lumină-pentru-copiii-din-ineleț-610x406.jpgObișnuia să fie liderul unei agenții de publicitate până când, ajuns în trecere, într-un sat din Botoșani, a descoperit condițiile inumane în care trăiesc cei de acolo. Impresionat și în căutare de soluții pentru acești oameni, Iulian Angheluță a decis să își pună toate cunoștințele în slujba acestor oameni. A început cu 17 case pe care a montat panouri fotovoltaice, după ce a alergat în căutare de sponsori interesați să participe în acest demers. 

Sponsorii vin fiecare cu cât poate. Unii finanțează o casă, alții o școală, alții poate un sat întreg. Dar aceasta ar trebui să fie treaba autorităților. Noi facem treaba Guvernului, care este finanțat din banii plătitorilor de taxe. Strategia de energie este pasată însă de la un guvern la altul și niciodată nu se face nimic”, explică Iulian Angheluță.

În aceste zone, familiile trăiesc într-o sărăcie greu de descris. Adesea este vorba despre case mici, poate de o singură cameră, în care se înghesuie părinții și chiar câte opt copii. Pentru ei, venirea sezonului rece este întotdeauna un moment dur.

„Iarna noaptea este lungă, este întuneric și frig. Nici nu pot să îmi imaginez cum este să ai lumină noaptea, nu am avut niciodată așa ceva. La noi nu mai mișcă nimeni noaptea, iar lumina vine de la lumânare, cine are, iar cei mai avuți au lanterne. Dacă am avea lumină, aș crede că nu e adevărat”, spune Gheorge, tatăl a patru copii.

Pentru acești oameni, un cost de instalare de o mie de lei este o sumă cosmică. Pentru autorități însă, nu ar trebui să fie un efort imposibil de dus, mai ales dacă întregul proces s-ar face progresiv. Cu toate acestea, nu există nici măcat un semn de interes în acest sens, cu toate că, după cum dovedește Iulian Angheluță, puțină compasiune este suficientă pentru a schimba sate întregi.

E sentimentul maxim când poți să ajuți pe cineva care stă în întuneric. Ei practic sunt oameni care locuiesc între două lumi, cum le spun eu, e o lume a întunericului, și restul lumii. Cred că ar fi bine totuși să mai atenuăm decalajul ăsta”, mai spune Iulian Angheluță.

Iulian Angheluță a schimbat viețile a sute de oameni, iar pe drum a stabilit și un record pentru România: satul Ursici este primul sat din România luminat integral de panouri fotovoltaice. Iulian Angheluță își continuă demersul, prin asociația Free Miorița, prin care face strângerile de fonduri. Iar pentru a putea fi mereu acolo unde este nevoie de el, românul a renunțat la confortul vieții de la oraș.

Eu, în principiu, nu prea știu unde o să pun cortul sau unde voi dormi la noapte... Nu știu dacă am avut noroc sau nu, dar ospitalitatea românească eu am întâlnit-o, chiar există. Cumva mi s-a confirmat ceea ce deja știam, că trebuie să ne iubim mai mult țara, trebuie să ne iubim mai mult pe noi și pe ceilalți, că dincolo de un job mai contează și ce lași în urma ta pentru ceilalți. Altfel cred că mi-am depășit cumva limitele și am învățat să mă descurc cu și mai puțin decât mă așteptam”, încheie Iulian Angheluță. 

25 September 2017