Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Izolarea blocurilor înalte cu polistiren este interzisă prin lege. Aflaţi care sunt riscurile.

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 63411
Termoizolarea este un subiect intens abordat în ultima perioadă şi, datorită faptului că se practică mai ales în cazul blocurilor, asociaţiile de proprietari caută cele mai ieftine soluţii. Polistirenul înseamnă, de cele mai multe ori, literă de lege pentru constructorii implicaţi în astfel de demersuri. Şi totuşi, în cazul blocurilor înalte, acesta este interzis prin directive europene. Paradoxal, constructorii par să omită această informaţie, iar riscurile sunt covârşitoare.

Sursa: infoconstruct.roCea mai mare problemă a polistirenului, care este folosit în aproape toate Comisia Europeană nu vrea reabilitare termică în toată România Oficialii români se pregătesc pentru discuţiile cu Comisia Europeană despre reabilitarea termică a locuinţelor. Leonard Orban, care va afla ... lucrările de reabilitare şi termoizolare, este faptul că este uşor inflamabil. Există materiale la preţuri similare, nou intrate pe piaţa locală, care conduc mult mai greu flacără. Totuşi, prin puterea obişnuinţei, aproape fiecare constructor recomandă polistiren clientului.

În momentul în care flacăra ajunge la el, este foarte greu de oprit. Tocmai de aceea, conform standardelor europene, izolările cu polistiren sunt permise la clădirile care nu depăşesc 12 metri, adică undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate şi la noi, deşi ar trebui.", spune Ciprian Ana, director al Societăţii de Construcţii Start Tehnologic Consult.

Ce rişti dacă îţi reabilitezi singur apartamentul? Programul de reabilitare a locuinţelor este, până acum, un eşec. Statul dă vina pe proprietari, proprietarii dau vina pe vecini. Mulţi ... Vata minerală şi vata bazaltică sunt două dintre cele mai cunoscute alternative

Faptul că este ieftin reprezintă argumentul suprem în decizia de a cumpăra polistiren. Orice constructor vizează maximizarea profitului şi orice client vrea costul final cât mai mic.  Vata minerală şi vata bazaltică sunt două variante, dar şi ele vin cu tot felul de probleme.

„Preţul vatei este un dezavantaj. Este mult mai scump decât polistirenul, cu 30-40%. Un alt dezavantaj este că vata nu se produce încă pe scară largă în România, este import, iar importurile pot avea probleme uneori. Pe când o fabrică de polistiren putem găsi în orice judeţ. Calitatea însă este adesea îndoielnică, standardul setat la nivel european nu prea este întrunit.", continuă Ciprian Ana.

Izolarea cu polistiren poate duce la mucegai şi condens

Totuşi, pe termen lung, Guvernul modifică normele de reabilitare: mai mulţi bani, dar reguli mai clare Guvernul a decis că de acum înainte, oricine îşi doreşte să reabiliteze termic o locuinţă poate să includă în creditul necesar şi ... izolarea cu vată este mult mai eficientă. Prelungeşte durata de viaţă a clădirii pentru că o lasă să respire. Desigur, un client neavizat s-ar gândi că preferă polistirenul, care nu permite intrarea aerului din exterior în locuinţă pentru a economisi energie, dar acest lucru are dezavantaje considerabile.

În momentul în care o clădire este închisă ermetic, se salvează energie, dar construcţia în timp nu este protejată. Începe să apară mucegaiul, condensul, deci nu poţi să îţi doreşti să trăieşti într-o casă închisă ermetic. Trebuie să ai transfer între aerul din casă, care a fost deja folosit, şi cel din exterior. Iar polistirenul nu are acest atribut de a fi un bun conducător de aer şi să lase clădirea să respire.", spune Gino Laioş, manager BIMA Consulting Management.

Există sisteme de izolare care includ faţada şi sunt cu 40% mai ieftine decât cele clasice

Puţini constructori, dar şi mai puţini clienţi, ştiu despre materialele alternative noi, mai eficiente şi chiar mai ieftine. De exemplu, sisteme de faţadă care vin deja montate şi includ atât termoizolaţia făcută cu poliuretan precum şi cărămidă aparentă.

În mod normal, o placare cu polistiren de calitatea cea mai bună plus montarea unei cărămizi aparente, la o casă de 200 mp preţul este cu tot cu manoperă undeva la 100 euro/mp. Cu materialul acesta care le include pe amândouă, nu poate să depăşească mai mult de 60 euro/mp.", arată Gino Laioş.

Dar clienţii care aleg astfel de soluţii alternative sunt foarte puţini. Cei care merg pe o asemenea soluţie sunt în special cei care au văzut cum se construieşte în alte ţări, au cultură în domeniu sau un constructor care să îi convingă.

De aceea, peste 90% dintre construcţiile pe care le-am făcut sunt realizate cu polistiren. Celor cu bani, le-aş recomanda vata, dar nici polistirenul nu este o soluţie pe care nu aş recomanda-o.", spune Ciprian Ana.

Cele mai mari probleme pot apărea din cauza izolării deficitare a instituţiilor

Ne lipseşte încă informaţia, care este esenţială. În alte ţări, polistirenul nu mai este folosit, nu mai este considerat de termoizolare care să aducă toate beneficiile. Sunt mai multe aspecte: durabilitatea în timp, modul în care el reacţionează la temperatură, la faptul că clădirile se mişcă în timp, se mai aşează, iar polistirenul nu oferă garanţia unei lucrări care să arate bine pe termen lung", completează Gino Laioş.

BCR a acordat primul credit pentru reabilitare termică, în valoare de aproape 120.000 euro Banca Comercială Romană (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe. BCR acordă astfel de credite în ... Se merge tot timpul pe foarte ieftin, deşi asta nu înseamnă neapărat bun. Nu este nici rău, dar sunt situaţii şi situaţii, e ca şi cum ai spune că un singur material textil este bun pentru haine. Depinde foarte mult de funcţia clădirii, dacă este şcoală sau locuinţă sau altceva.", spune profesor doctor Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

Problema este la nivel de mentalitate. Specialiştii în domeniu spun că este necesară schimbarea unor generaţii întregi de constructori pentru a deschide piaţă către soluţii noi.

CITEŞTE ŞI: Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu FMI anunţă că economia globală a intrat într-o etapă nouă, periculoasă, cu riscuri tot mai mari. Guvernele sunt îndemnate să ia de ... Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video