Izolarea locuințelor cu polistiren este un subiect de permanentă controversă. De obicei se dezbate calitatea acestui produs, dar ultimele zile au scos la iveala intenția guveranților de a elimina folosirea polistirenului la construcția și reabilitarea locuințelor. O asemenea măsură a fost catalogată drept extremă atât de către cei care apreciază acest material, cât și de către cei care folosesc alternativele existente pe piață. Pentru că dincolo de preferințele fiecăruia, este evident pentru oricine că piața polistirenului este una atât de mare încât ar putea destabiliza întregul segment al construcțiilor și cel al vânzărilor de locuințe, dacă o asemenea normativă ar intra în vigoare.

41199-polistiren.jpgInformațiile potrivit cărora Guvernul ar dori să introducă un act normativ prin care să se elimine polistirenul din lista materialelor de construcții a condus la nemulțumirea specialiștilor din domeniu. Informația, făcută cunoscută de Adeplast, arată că, potrivit planurilor Guvernului, scopul eliminării polistirenului este înlocuirea acestuia cu vată bazaltică, iar pretextul este siguranța în cazul incendiilor.

„Măsura Guvernului este nejustificată, iar acest lucru este demonstrat de țări mai dezvoltate, precum Germania sau Austria, unde clădirile se izolează cu polistiren la jumătate din prețul vatei bazaltice. Cu toate acestea, în România, o țară cu un venit pe cap de locuitor mai mic de până la cinci ori, se impun soluțiile mai scumpe”, explică oficialii Adeplast.

Siguranța la incendiu este o falsă problemă, în cazul polistirenului, demonstrează studiile

Mai mult, chiar și siguranța în caz de incendiu este o problemă falsă, explică specialiștii în domeniu. Aceștia au studii cu care vor să demonstreze că polistirenul ignifugat nu este cu nimic mai prejos de orice alte materiale, inclusiv vata bazaltică. Riscurile apar doar atunci când nu se respectă normele de siguranță în construcții.

Ideea că polistirenul expandat este inflamabil este generată mai degrabă de o dezinformare în piață. Există multiple teste făcute de instituții independente, precum pompierii, care dovedesc faptul că polistirenul ignifugat satisface toate normele europene de siguranță. Dar atunci când vorbim despre rezistența la foc, trebuie luat în calcul întregul sistem de termoizonalre: masa de șpaclu, armătura de plasă, tencuiala decorativă care la rândul ei trebuie să fie ignifugă”, explică oficialii Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România.  

Eliminarea polistirenului înseamnea uciderea unei industrii de 100 de milioane de euro 

Industria producției de polistiren este o piață de 100 de milioane de euro, iar dispariția ei, fie și progresivă, ar conduce la trimitereea în șomaj a peste 1.200 de angajați în domeniu. O altă problemă ar fi că România nu are capacitatea de producție a vatei bazaltice. Așadar, este nevoie de importuri. Se ajunge astfel ca prețul vatei bazaltice să fie dublu față de termosistemele bazate pe polistiren, ceea ce ar conduce la scumpirea considerabilă a locuințelor noi, precum și a lucrărilor de modernizare a blocurilor care urmează a fi reabilitate.

Dacă procedura de reabilitare se complică, atunci România ar putea să nu mai ducă la bun sfârșit programul de reabilitare a blocurilor până în 2020. O asemenea abatere ne conduce la posibilitatea activării procedurii de infringement împotriva țării noastre de către Comisia Europeană, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, care acum trebuie să plătească amenzi de 15.000 de euro pe zi”, continuă oficialii Adeplast.

Mai mulți producători români de polistiren, precum BASF, Synthos, Montez-Ravago sau Sunpor, solicită modificarea normativului de siguranță a construcțiilor și alinierea acestuia la practicile Uniunii Europene. Astfel, se solicită introducerea noțiunii de termosistem ca tot unitar, nu a părților lor componente.

CITEȘTE ȘI: 

 

7 February 2017