Valul de falimente şi insolvenţe anunţate pe piaţa imobiliară a dus la scăderea credibilităţii dezvoltatorilor, iar cei care mai au apartamente de vândut se confruntă cu dificultăţi. În curând, cei care stau de mult timp cu apartamentele nevândute, vor fi nevoiţi să mai reducă din preţuri.

20171-macheta_19472100.jpg"Credibilitatea dezvoltatorilor prezenţi pe piaţă a scăzut semnificativ printr-o serie de evenimente nefavorabile cum ar fi intrarea în insolvenţă, falimentele sau îngheţarea activităţii", se arată în cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

Studiul mai arată că în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o uşoară creştere a preţurilor, de 2,2%, dar că în viitorul apropiat este puţin probabil ca acestea să continuie pe acest trend, iar numărul tranzacţiilor va rămâne la acelaşi nivel.

În plus, românii continuă să cumpere locuinţe prin programul Prima Casă, în special apartamente vechi, fapt ce creează dificultăţi pentru dezvoltatorii dornici să îşi lichideze stocul de locuinţe noi.

"Totuşi, se pare că rămâne o chestiune de timp până când dezvoltatorii vor fi nevoiţi să modifice preţurile unităţilor care se află la vânzare de prea multă vreme. Drept urmare, în a doua jumătate a anului ne putem aştepta la o scădere a preţului mediu. Sunt şanse mici ca noi proiecte să fe anunţate pe piaţă, acesta fiind unul din factorii care ar putea influenţa evoluţie preţurilor", se arată în studiul Jones Lang LaSalle.

România a intrat în vizorul investitorilor după ce Fitch a crescut ratigul la "investment grade"

Studiul JLL mai arată că raportul emis de publicaţia IHS Global Insight, referitor la redresarea economiei şi reducerea deficitului extern, a convins agenţia Fitch să crească calificativul României de la "speculative grade" la "investment grade". Drept urmare, şi investitorii sunt acum mai atenţi la ce se întâmplă pe piaţa autohtonă.

Cu toate acestea, se pare că sectorul construcţiilor este singurul care nu înregistrează o revenire. Raportul celor de la IHS Global Insight arată că în a doua jumătate a acestui an ar trebui să se facă simţită o recuperare economică accelerată, pe fondul îmbunătăţirii încrederii în mediul de afaceri, dezgheţarea unor pieţe de creditare, scăderea ratei şomajului şi o posibilă scădere chiar şi a inflaţiei.

Deşi activitatea investitorilor a fost destul de restrânsă în prima parte a acestui an - Bluehouse Capital a cumpărat Astoria Business Center cu 10 mil. euro şi Immoeast a preluat restul de 69% din Adama pentru 42 de mil. euro, specialiştii se aşteaptă ca interesul acestora să capete avânt. Faţă de anii trecuţi, România a intrat acum în vizorul unor fonduri instituţionale care nu luau în calcul investiţii în ţara noastră.


Sursa

4 August 2011