Circa jumatate din apartamentele a caror livrare este programata pentru acest an ar putea ramane goale, in conditiile in care o buna parte dintre ele se afla in proprietatea investitorilor speculativi, iar nivelul vanzarilor de locuinte este scazut la inceputul acestui an.

Jumatate din apartamentele cu livrare in acest an ar putea ramane goaleAnul acesta este programata finalizarea a circa 10.000 de apartamente noi in Bucuresti, dintre care circa 40% din aceste apartamente nu au fost vandute pana in prezent, in timp ce din cele precontractate aproximativ jumatate sunt ale investitorilor.

Dezvoltatorii numara pe degetele de la maini apartamentele vandute in ultimele luni, iar piata creditarii nu da semne de deblocare imediata, in timp ce persoanele cu lichiditati asteapta sa vada pana la ce nivel pot scadea preturile. Printre proiectele care au programata finalizarea unor etape anul acesta in Bucuresti se numara ambele faze ale ansamblului rezidential Asmita din zona Splaiului Independentei, format din 766 de locuinte, din care au fost vandute in jur de 50%, Romfelt Plaza din zona Doamna Ghica, format din 616 locuinte, din care mai sunt disponibile peste 400 de apartamente, sau New Town din Dristor, format din 650 de apartamente, din care au fost vandute circa 300.

In proiecte precum Planorama, spre exemplu, sute de apartamente sunt precontractate de catre investitori, in cadrul ansamblului din Colentina norvegienii de la Romania Invest avand contracte pentru un bloc intreg, format din peste 270 de apartamente aflate in constructie. In Planorama este in derulare procesul de livrare a primului bloc, iar in luna august a acestui an este programata inceperea livrarilor la cel de-al doilea bloc, din care mai sunt disponibile in jur de 15-20 de apartamente, potrivit reprezentantilor companiei. Blocurile trei si patru vor fi livrate in 2010, din intregul proiect, format din 1.068 de apartamente, mai fiind disponibile circa 100 de unitati.

Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului, nu a vandut niciun apartament in timpul lunii decembrie, eforturile firmei concentrandu-se pe finalizarea constructiei. Pana la inceputul anului trecut majoritatea ansamblurilor rezidentiale erau vandute in special din stadiul de proiect, dezvoltatorii crescand preturile treptat, pe masura ce constructia avansa, pentru a maximiza profiturile. "Gradul de ocupare" al noilor proiecte imobiliare ar putea ramane scazut, in conditiile in care piata creditelor nu se va relansa curand, iar preturile dezvoltatorilor si investitorilor nu se vor readapta la noile conditii de pe piata.

Sursa

15 January 2009