Dintr-un orăşel lipsit de importanţă, Kuala Lumpur s-a tranformat într-o metropolă cosmopolită, într-un singur secol. În ultimele decenii, peisajul capitalei malaeziene s-a îmbogăţit cu nenumărate clădiri spectaculoase, toate fiind dominate de Turnurile Petronas, care intră în clasamentul celor mai înalţi zgârie-nori din lume. Însă autorităţile au păstrat cu grijă şi construcţiile istorice, iar amestecul de farmec tradiţional şi clădiri moderne reuşeşte să cucerească orice turist.

29833-kuala-lumpur.jpgKuala Lumpur este capitala şi cel mai aglomerat oraş din Malaezia, una dintre metropolele cu cea mai rapidă dezvoltare din Asia, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere a numărului de locuitori.

Kuala Lumpur are statutul de Oraş Alfa, cu greutate în sistemul economic mondial, fiind centrul economic, financiar şi cultural al Malaeziei.

  • Kuala Lumpur a fost fondat la mijlocul secolului XIX, iar în 1896 a fost selectat să devină capitală, primind statutul de „oraş” abia în 1972
  • Oraşul aparţine teritoriului federal Kuala Lumpur, fiind unul dintre cele trei teritorii federale din Malaezia
  • Capitala Malaeziei se întinde pe o suprafaţă de 243 kmp, având o populaţie de 1,6 milioane locuitori, iar în zona metropolitană locuiesc peste 13 milioane oameni

În ultimele patru decenii, oraşul s-a dezvoltat extrem de mult, transformându-se într-un centru economic al Asiei. Creşterea economică s-a reflectat şi în imaginea oraşului: au apărut nenumărate clădiri noi, investitorii au sesizat rapid oportunităţile, iar piaţa imobiliară a înflorit. Capitala Maleziei se laudă cu nu mai puţin de 244 clădiri cu o înălţime de peste 100 metri, însă cel mai mare motiv de mândrie pentru localnici sunt Turnurile Petronas, ce au deţinut titlul de „cele mai înalte clădiri din lume” până în 2004, construite pentru a simboliza importanţa din ce în ce mai mare a oraşului.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 630 dolari/lună; semicentral: 400 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.130 dolari/lună; semicentral: 650 dolari/lună

În primele trei decenii după ce a fost fondat, oraşul s-a confruntat cu numeroase probleme, printre care  găştile de gangsteri chinezi care încercau să preia controlul oraşului, incendii şi inundaţii, epidemii sau războaie civile. În 1881, Kuala Lumpur a fost devastată de câteva catastrofe naturale, care au distrus majoritatea construcţiilor din lemn, astfel că după acest an, toate clădirile au fost ridicate din cărămidă.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.450 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.400 dolari/mp

Boomul imobiliar din Kuala Lumpur nu a fost oprit de dificultăţile economice din restul lumii: în 2010 şi 2011, preţul locuinţelor din Capitală a crescut cu 12%, iar valoarea împrumuturilor ipotecare a depăşit 26% din PIB, deşi în 2010 era de doar 11%. În acest context, guvernul a impus legi anti-speculaţie şi restricţii de achiziţie cetăţenilor străini, astfel că în 2012, preţul locuinţelor a crescut cu „doar” 6%.

CITEȘTE ȘI: Bansko, staţiunea balcanică ce a atras investiţii de patru miliarde euro, în numai zece ani

 

30 March 2013