Madalina C. vrea sa-si cumpere o casa pe credit. Insa, dupa ce a vizionat primele apartamente, a constatat ca majoritatea proprietarilor stramba din nas cand aud ca trebuie sa astepte si cateva saptamani pana primesc OK-ul de la banca.

Exista insa si o alternativa pentru cei care vor sa plateasca proprietarul mai repede: creditele preaprobate. Ceea ce inseamna ca banca a aprobat deja imprumutul si ca toate documentele au fost depuse. Mai trebuie doar ca imobilul sa fie evaluat si ipoteca sa fie inregistrata.

Fara suspans

Avantajul: clientul nu se poate trezi in faza in care a achitat avansul pentru a semna precontractul de vanzare-cumparare al imobilului si primeste raspuns negativ de la banca.

Nici ca banca ii solicita acte pe care trebuie sa le obtina de la adminstratia financiara, aceasta insemnand, de cele mai multe ori, drumuri si timp petrecut la cozi. In plus, unele documente nu se elibereaza in aceeasi zi.

Preaprobarea dosarului se face la majoritatea bancilor numai in baza documentelor referitoare la veniturile celui care contracteaza creditul sau ale familiei acestuia.

Documente standard

Pentru a obtine preaprobarea dosarului de credit, clientul bancii trebuie sa aiba acte pentru a dovedi veniturile pe care le obtine: adeverinta de la firma la care lucreaza, copie dupa contractul de munca, copii dupa contractele de inchiriere sau participatii la societati pentru a dovedi castigurile din dividende.

Cei care doresc sa ia imprumutul de la BCR si solicita preaprobarea dosarului inainte de a gasi imobilul pe care doresc sa-l cumpere trebuie sa dovedeasca faptul ca au 10% din cat estimeaza ca va costa imobilul intr-un cont deschis la agentia BCR la care depun dosarul.

Vrafuri de acte la veniturile suplimentare

Cei care doresc ca banca sa le ia in considerare la calcularea imprumutului si alte venituri decat cele trecute pe cartea de munca se pot astepta ca institutia de credit de la care vor sa ia banii sa le ceara atat contractele in baza carora obtin respectivele venituri, cat si o serie de documente de la administratiile financiare.

De exemplu, in cazul veniturilor din chirii, banca va dori documente care sa ateste faptul ca acest contract a fost inregistrat, ca a fost platit impozitul pe veniturile obtinute din inchirierea imobilului in anul precedent si ce venituri s-au obtinut.

Prudenta si verificari

In acest fel, institutiile de credit incearca sa se puna la adapost de eventualele tentative ale clientilor de a declara castiguri pe care nu le obtin. Avand si documentele de la Fisc, specialistii bancii pot verifica daca veniturile inscrise in contract coincid cu cele pentru care au fost achitate impozitele.

Pe langa actele cerute inca din prima de ofiterul de credit din agentie, cei care dau OK-ul pentru preaprobarea dosarului mai pot pretinde o serie de acte. De exemplu: certificat de atestare fiscala de la administratia financiara pentru a vedea ca respectivul client nu are restante la plata darilor catre stat. 

Cat e valabila aprobarea

Clientii Raiffeisen sau Volksbank au la dispozitie 30 de zile pentru a gasi locuinta pe care doresc sa o cumpere. In schimb, clientii Emporiki Bank au la dispozitie sase luni. Daca nu gasesc imobilul pe care vor sa-l achizitioneze prin utilizarea creditului in 30 de zile, trebuie sa mai aduca inca o data adeverintele de venit.

Numai Volksbank percepe o taxa de analiza a dosarului in faza de preaprobare - circa 35 de euro. Celelalte banci percep taxe la acordarea imprumutului.

Odata obtinuta preaprobarea, clientul bancii urmeaza sa gaseasca locuinta, sa incheie precontractul de vanzare-cum-parare, sa solicite unui evaluator agreat de banca sa faca evaluarea respectivului imobil si sa le depuna impreuna cu adeverintele de cadastru si intabulare.

Odata ce dosarul contine si toate aceste acte, consilierii din agentie il trimit in comisia care aproba acest tip de imprumuturi pentru locuinte.

INCERCARE

Bancile la care imprumuturile se pot aproba fara imobil

Banca                Raspuns                Valabilitate                      Dovada avans

BCR                  1-2 zile                   90 de zile min.            10% din valoarea imobilului

Raiffeisen      30 de zile nu

Bancpost       maximum 5 zile            45 de zile                              nu

Emporiki                                                        6 luni                              nu

Piraeus            2-4 zile                          30 de zile                             nu

Egnatia              2 zile                                  2 luni                               nu

Volksbank    maximum 5 zile            30 de zile                               nu

Sursa

31 January 2007