Vanzarile de terenuri cu vedere la mare sau in zone bune ale orasului Constanta au depasit piata apartamentelor

       Litoralul atrage ca un magnet investitorii in terenuri. In afara de micii intreprinzatori ce construiesc pensiuni, in Constanta au aparut si marii investitori care vor sa ridice sedii de birouri de inchiriat. Multi agenti imobiliari bucuresteni s-au mutat la mare sau cel putin au plecat sa stabileasca legaturi cu agentiile de acolo, pentru ca au clienti interesati de acea zona.

  "In general, cumparatorii sunt localnici. Dar, in ultima perioada, sunt cereri si din partea unor investitori italieni, belgieni sau francezi pentru cartiere rezidentiale sau sedii de birouri", declara Paul Dogaru, director al agentiei Coriax din Constanta. Se pare ca pentru prima data s-a spart gheata investitiilor comerciale straine si in alte orase decat in Capitala, si inceputul se face prin Constanta.

  Atractivitatea localitatii de la malul Marii Negre este data de marimea ei - a doua din tara dupa Bucuresti, are portiunea de litoral cea mai vizitata de turisti (statiunea Mamaia apartine de Constanta) si de faptul ca are un acces relativ usor (dinspre mare si dinspre Capitala, lucrarile la autostrada fiind destul de avansate). Se estimeaza ca, pe termen lung, Constanta va cunoaste o dezvoltare spectaculoasa, iar achizitionarea de terenuri este primul pas in stabilirea investitorilor in zona.

       Cererea de acest tip este irezistibila pentru proprietarii de terenuri, pentru ca in afara de faptul ca investitorii vor sa cumpere suprafete mari sunt si dispusi sa ofere preturi peste piata locala. Cum amplasamentul este vital pentru o afacere cu cladiri de birouri luxoase de inchiriat, pentru un teren bun se da si 200 de euro/mp, in centrul Constantei. Exista si oferte la aceste preturi, dar suprafetele sunt prea mici pentru unele tipuri de investitii. De exemplu, pentru un teren de 800 mp din zona centrala, Piata Ovidiu, pretul este de 200.000 de euro. Oferta terenurilor de calitate este mica in comparatie cu cererea.

        "Cu toate ca au fost puneri in posesie consider ca oferta nu este foarte mare, in comparatie cu asteptarile noastre. Din aceasta cauza se vand la preturi mari si terenuri care nu sunt foarte atractive", afirma Paul Dogaru. In aceste conditii, terenurile care intrunesc mai multi factori de interes (suprafete mari, amplasament central sau/si cu vedere la mare etc.) au preturi pe masura. Astfel, in Constanta, pe un teren de 9.903 mp, pe faleza, cu deschidere de 120 de metri la plaja, proprietarul cere un milion de euro.

         Pentru o viitoare investitie intr-un hotel, centru de afaceri sau ansamblu rezidential este posibil sa apara insa cat de repede un cumparator. Pentru alte terenuri apropiate de mare, dar care au suprafete mai mici, de 300-500 mp, preturile pe metru patrat sunt mult mai mari, de 100-200 de euro, chiar si in statiuni, nu numai in Constanta. In Mamaia, de exemplu, in imediata apropiere a hotelului Delta, agentia Coriax are de vanzare un teren de 600 mp la pretul de 75.000 de euro, cat doua apartamente din cele mai bune in orasul Constanta. La un pret apropiat, 70.000 de euro negociabil, este de vanzare si un teren din Constanta pe malul marii, cu o suprafata de 375 mp. Vederea spre mare este argumentul pentru care proprietarul cere un pret atat de ridicat.

          Un teren care costa cat o vila

         In unele cazuri preturile au ajuns prohibitive, incat ca investitor mic, pentru o pensiune, uneori trebuie sa faceti un calcul daca nu este mai rentabil sa cumparati una gata facuta, existand pe piata constructii la cheie, mobilate, din Costinesti, Neptun si pana in Vama Veche, unde preturile vilelor mari (cu peste cinci camere cu bai proprii), cu terenuri amenajate, se situeaza intre 200.000 si 400.000 euro. Ca sa nu mai spunem ca primii veniti au si putut alege amplasamentele, in bazele de date ale agentiilor si in anunturi existand cateva extrem de atractive.

         Exista insa terenuri cu preturi mai accesibile, uneori chiar pentru terenuri apropiate de mare si in statiuni bune. De exemplu, in Mamaia Sat-Navodari frecvent se incheie tranzactii la 45-55 euro/mp. Cu toate ca pretul reprezinta cam un un sfert din maximumul de piata, aceste preturi sunt si ele in crestere, in urma cu doi-trei ani un teren din aceasta zona vanzandu-se cu doar circa 15 euro/mp, potrivit afirmatiilor agentului imobiliar Paul Dogaru. Se mai gasesc terenuri in spatele Hanului Piratilor chiar si la 35-40 euro/mp, iar preturile din zona sunt in crestere datorita apropierii de Constanta.

         Am trecut in revista terenurile cu potential turistic sau comercial. Terenurile rezidentiale din apropierea orasului Constanta pot avea preturi si mai mici. De exemplu, spre localitatile Ovidiu sau Aurel Vlaicu exista terenuri cu preturi de sase euro metrul patrat, pentru suprafete foarte mari, si de 25-20 euro/mp, pentru suprafete foarte mici. Per ansamblu, investitiile in terenurile de la mare sunt si vor fi profitabile. "Spre deosebire de apartamente, cresterile preturilor la terenuri s-au mentinut din luna octombrie.

       Probabil ca va exista o crestere lenta si in continuare", declara Paul Dogaru, director al agentiei Coriax din Constanta. In aceasta vara, cu totii ne vom bronza la mare cu ziarul de anunturi imobiliare din zona pe patura. si ne vom face calcule pentru investitii sau vom visa cu ochii deschisi cum ar fi daca am avea propriul nostru hotel sau pensiune pe litoral. Primul pas este terenul!

         La eforie terenul este foarte scump

        Statiunile Costinesti, Eforie Nord si Eforie Sud sunt cele mai populare, existand un trafic mare de turisti in timpul verii. In ultimii ani s-au construit in aceasta zona si mini-hoteluri, casute de vacanta, pensiuni si restaurante. Preturile variaza foarte mult in functie de amplasament si in medie se situeaza intre 20 si 200 euro/mp.

      Cele mai ieftine sunt langa calea ferata, cele mai scumpe langa mare, cu deschidere direct spre plaja. In zonele de case preturile sunt in medie de 45 euro/mp. Un exemplu de oferta exceptionala este cel al unui teren de 300 mp, cu o deschidere de 20 de metri, situat langa plaja, la 150 de metri de malul marii, la un pret de 200 de euro/ mp.

        In constanta sunt preturi pentru toti: 6-230 euro/mp

       Constanta si statiunea Mamaia au cele mai scumpe terenuri pentru constructie. Astfel, in statiunea Mamaia un teren prezentat si in imagine, de 4.500 mp, langa plaja, cu autorizatie si proiect pentru cladire cu parter si patru etaje costa 170 euro/mp. La acelasi pret este pus in vanzare si un alt teren de 500 mp, situat langa hotelul lui Hagi.
 
       Piata terenurilor din Constanta este extrem de variata. La iesirile din oras catre localitatile limitrofe Aurel Vlaicu si Ovidiu preturile pornesc de la sase euro metrul patrat si ajung la 230 euro/mp in zonele centrale ale orasului Constanta, pentru terenuri de investitii de birouri.

         Mamaia sat este o zona In plina dezvoltare

       In zona dintre Mamaia si Navodari au fost construite in ultimii ani o multime de vile noi, si ca urmare si terenurile au devenit extrem de atractive. Mai ales in zonele cunoscute sub numele de Hanul Piratilor sau Mamaia Sat (situata la aproximativ cinci kilometri de Mamaia si trei kilometri de Navodari).

       Zona de terenuri si vile noi se apropie la 50-300 de metri de plaja. Terenurile libere au preturi variate, pornind de la 35 euro/mp si ajungand la 50 euro/mp, cele mai atractive. Exista proprietari care cer chiar mai mult. De exemplu, parcela din imagine, de 500 mp, situata chiar in Mamaia Sat, langa Lacul Siutghiol costa 70 euro/mp.

        Vama Veche si 2 mai sunt cele mai ieftine

        Localitatile Vama Veche si 2 Mai se afla in apropierea granitei cu Bulgaria. La inceputul anilor

10 June 2004