Regiunea Laponia, din Finlanda, este una dintre cele mai potrivite destinaţii din lume pentru a sărbători Crăciunul. Rovaniemi este principala atracţie din Laponia finlandeză, aici fiind amplasat satul lui Moş Crăciun. Micul orăşel are printre cei mai mulţumiţi cetăţeni şi unul dintre cele mai ridicate standarde de viaţă din lume.

32626-lapland_3.jpgLaponia se întinde pe teritoriul a patru ţări – Finlanda, Suedia, Norvegia şi Rusia. Considerată a fi ţara lui Moş Crăciun (în special de către ţările din Europa), provincia Laponia este cea mai mare şi cea mai nordică regiune din Finlanda. Cu mai puţin de 183.000 locuitori, aceasta este de departe cea mai puţin populată zonă din Finlanda (sub 4% din populaţia ţării stă aici), iar numărul locuitorilor a scăzut constant în ultimele două decenii.

În regiunea Laponia sunt circa 20 de aşezări, iar deciziile se iau cu ajutorul unui Consiliu Regional. Cu sub 1.000 locuitori, Pelkosenniemi este cel mai mic sat al Laponiei, în timp ce cele mai importante oraşe din zonă sunt:

  • Capitala Rovaniemi – 61.000 locuitori
  • Tornio – 22.500 locuitori
  • Kemi – 22.300 locuitori

Laponia este destinaţia de vacanţă aleasă anual de mai bine de jumătate de milion de turişti din toate colţurile lumii, perioada preferată de cei mai mulţi fiind luna decembrie, în preajma Crăciunului. În ciuda temperaturii de -20 grade Celsius, turiştii străini sunt mânaţi de curiozitatea de a-l vedea pe Moş Crăciun şi de a urmări întreaga poveste din jurul său, cu personaje precum elfi, reni şi alte creaturi magice.

Oraşul Rovaniemi este principala atracţie din Laponia finlandeză, aici fiind amplasat satul lui Moş Crăciun. Turismul sprijină puternic economia locală, astfel că sectorul apartamentelor de închiriat este unul activ, indiferent de contextul financiar global. Deşi este un oraş comparabil ca dimensiuni cu Giurgiu, Rovaniemi nu are un standard de viaţă coborât, iar locuinţele nu sunt accesibile oricărui buzunar – de exemplu, bugetul de 300.000 euro este considerat scăzut pentru achiziţia unei case de lemn cu o curte spaţioasă.

Finlanda este una dintre ţările cu o societate echilibrată şi servicii publice excelente, astfel că este în clasamentul statelor cu cei mai fericiţi locuitori din lume, cu un ridicat standard de viaţă. Expaţii se adaptează cu uşurinţă aici, deoarece limba engleză poate fi folosită în majoritatea locurilor, iar cetăţenii străini nu întâmpină nicio restricţie în achiziţia proprietăţilor imobiliare.

CITEȘTE ȘI: Maastricht, punctul de plecare al Uniunii Europene

 

21 December 2013