Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

România votează legea pe care Europa o boicotează: legea dării în plată

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3435

Legea dării în plată este cu un pas mai aproape de punerea în aplicare, după acordul Senatului, dar controversele nu par să se oprească. Ba chiar din contră. Sunt acuzați bancherii și lăcomia lor, inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru lipsa de implicare în acest proiect. Prima Casă continuă să fie un puternic motiv de conflict, în condițiile în care nu este foarte clar viitorul programului guvernamental, după aplicarea noii legi. Cu toate acestea, legea își continuă nestingherită drumul, către Camera Deputaților, pentru decizia finală.

darea in plataLegea dării în plată s-a întors de la preledinte către Senat, pentru a fi revizuită. Acest lucru a funcționat în favoarea bancherilor, care au obținut câștig de cauză la una dintre cele două mari solicitări. Astfel, în legea reexaminată, se prevede următoarea clauză:

Între părți s-a încheiat un contract de credit a cărui valoare la momentul acordării nu depășea echivalentul în lei a 150.000 de euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de Banca Națională a României în ziua încheierii contractului de credit, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație locuință", arată amendamentul votat de senatori.

Legea dării în plată poate conduce la oprirea Prima Casă și imposibilitatea statului de a-și asuma garanțiile 

În schimb, a doua solicitare a bancherilor, respectiv aceea de a nu se aplica legea și în cazul persoanelor cu credite Prima Casă, nu a trecut de Senat. Acest lucru a fost argumentat cu faptul că și clienții programului guvernamental au nevoie de susținere. Singura problemă ar fi aceea că legea ar putea duce la încetarea Prima Casă și imposibilitatea statului de a-și asuma garanțiile suverane. 

Această lege trebuie să treacă prin anumite reforme, pentru a nu bloca accesul la creditare al cumpărătorilor. Dacă o să avem credite cu un avans de 30-40%, atunci s-ar bloca accesul la creditare pentru majoritatea celor care vor să își cumpere o locuință. Să nu uităm că venitul lunar al celor care achiziționează o locuință prin Prima Casă este cuprins între 3.000 și 6.000 de lei lunar. La un avans de 30-40%, la un apartament de 65.000 de euro, cine ar găsi un avans de 20-25.000 de euro?”, arată pentru IMOPEDIA.ro Alexis Tzanos, dezvoltator imobiliar.

Legea are mai multe aspecte catalogate drept discriminatorii, iar aplicarea ei ar conduce la abuzuri 

O altă problemă a legii, în noua ei formă, este excluderea celor care și-au garantat locuințele cu terenuri explicația stă în faptul că aceștia au o rată mai mare de neplată. Senatul pare să fi trecut cu vederea acest aspect, pe care specialiștii îl cataloghează drept discriminatoriu, după cum s-a subliniat și în cadrul sesiunii de vot. 

Vă atrag atenția că prin amendamentul pe care l-ați votat, ați dat posibilitatea ca legea să fie la CCR amendată ca discriminatorie și de fapt să prelungiți neaplicarea acestei legi. Poate veți corecta la Cameră acest lucru", a punctat Mariana Câmpeanu. Senator.

Mugur Isărescu, acuzat pentru lipsă de implicare

Aceste omisiuni ale Senatului sunt puse pe seama lipsei de interes și supraveghere din partea instituțiilor avizate. De altfel, această situație a readus în prim plan tensiuni mai vechi între senatori și lideri marcanți ai țării.

Nu ar fi fost lipsit de interes ca guvernatorul BNR să fie present azi la dezbatrerea din Senat, așa cum a putut să fie prezent primul ministru al României și să nu fim în situația ca guvernatorul BNR să fie în Parlament doar atunci când primește votul nostru pentru numirea pe mandate de cinci ani", explică senator Șerban Nicolae.

Cât despre bancherii, senatorii nu au arătat empatie. Potrivit acestora, a venit momentul în care puterea trebuie să revină clienților. Piața a fost condusă de bancheri prea mult timp, iar neglijența lor a cauzat probleme pe care legea dării în plată vrea să le rezolve. 

Acești oameni nu au ajuns în această situație doar din vina lor. În perioada în care primeai credit doar cu buletinul, băncile au pus toate riscurile în seama debitorilor, profitând de o legislație incompletă și de absența unor reglementări ferme ale BNR", a spus senatorul Haralambie Vochițoiu.

Scopul nostru a fost să scoatem o lege dreaptă, nici de stânga, nici de dreapta, o lege care să fie cât mai repede aplicabilă, pentru că oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Această lege nu e împotriva sistemului bancar, ci a fost gândită să aducă echilibru în raportul dintre bănci și clienți și care să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor. Dacă clientul își asumă riscul dobânzii și al fluctuației de curs, banca trebuie să-și asume riscul ipotecii", a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

O altă mdificare adusă legii este aceea că de lege nu pot beneficia cei care au acționat drept profesioniști, precum și faptul ca aceia care au pierdut imobilul ipotecat să poată beneficia de stingerea executării silite. Forma inițială a legii a fost trimisă spre reexaminare de către președinție pentru derogările de la Codul Civil. Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană s-au exprimat împotriva acestei legi, în orice formă ar fi ea.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video