Asociația Română a Băncilor atenționează că forma actuală a legii dării în plată încalcă drepturile instituțiilor de credit și îi cere președintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională. Încă de la început, ARB a argumentat această lege va afecta stabilitatea sistemului bancar și creșterea economică, evidențiind că aceasta ignoră cerințele și recomandările autorităților naționale și europene responsabile în materia bancară și cu jurisprudența (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, Ministerul Finanțelor, Banca Națională, etc.)

39989-legea_darii_in_plata.jpgLegea dării în plată continuă să creeze controverse, în ciuda faptului că noile modificări au fost adoptate de Plenul Camerei Deputaților, în urmă cu o săptămână. Președintele Iohannis a solicitat deja reexaminarea acestui proiect, cerere în urma căreia a fost eliminat programul „Prima Casă”, a fost ridicat plafonul celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca la 250.000 euro li a fost stabilit că legea se va aplica și în cazul persoanelor care au fost executate silit. Totodată, s-a stabilit că de această lege nu pot beneficia clienții care au fost condamnați pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Cu toate acestea, Asociația Română a Băncilor insistă că legea nu este constituțională și a trimis președintelui Iohannis o scrisoare prin care îi solicită, în virtutuea prerogativelor pe care le are, să sesizeze Curtea Constituțională. ARB argumentează că „legea, în forma adoptată, aduce atingerea drepturilor constituționale ale tuturor instituțiilor de credit și membre ARB” și subliniază că, prin schimbarea bunului de garanție ca mijloc de plată cu efect liberatoriu, va trebui verificat dacă nu se încalcă principiul securității juridice, aspect sancționat în repetate rânduri de Curtea de Justiție a Comunității Europene.

„În viziunea comunității bancare, legea este neconstituțională din multiple perspective care țin de incompatibilitatea legii cu Constituția, încălcări ale principiului neretroactivității, ale principiului previzibilității și accesibilității normei legale (ale principiului libertății economice și ale principiului garantării proprietății), dar și de antinomiile legii cu dreptul civil și dreptul comun de procedură”, punctează Asociația Română a Băncilor.

Propusă de deputatul PNL Daniel Zamfir, Legea dării în plată prevede ca persoanele care nu mai pot achita ratele la creditele imobiliare să poată ceda bunurile ipotecate băncii, în schimbul ștergerii datoriei. ARB și alte instituții de profil, atât locale cât și europene, au atras atenția că o astfel de măsură ar avea un impact negativ asupra dinamicii creditării, ducând la blocarea pieței imobiliare. De asemenea, specialiștii din domeniu au mai spus că aplicarea acestei legi în forma actuală se va reflecta în creșterea prețului produselor și serviciilor bancare în România, din cauza constituirii de noi provizioane, cerințelor suplimentare de capital, echilibrarea poziției valutare a băncilor, etc. Pentru ca această lege să aibă un impact pozitiv asupra pieței, specialiștii au atenționat că trebuie corelat cu legea insolvenței persoanelor fizice, solicitând totodată și neretroactivitatea dispozițiilor legale.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

21 April 2016