Schimbare de plan. Legea insolvenței persoanelor fizice nu intră în vigoare astăzi, 31 octombrie, așa cum votase Parlamentul. Și asta pentru că președintele Klaus Iohannis a cerut Legislativului o reexaminare a legii deoarece actul normativ nu poate fi aplicat în absența unui cadru funcțional și organizatoric adecvat.

40980-insolventa.jpgPreședintele nu este de acord cu intrarea în vigoare a legii cu două luni mai devreme decât hotărâse Guvernul, respectiv pe 31 octombrie. Iohannis este de părere că perioada de timp nu este suficientă pentru ca toate instituțiile și autoritățile implicate în aplicarea legii să își desfășoare activitatea. Potrivit șefului statului, termenul nu oferă posibilitatea procedurii constituționale de adoptare, promulgare și publicare, fiind prea rapid trecută prin Parlament față de momentul în care ar trebui să intre în vigoare, și nici nu oferă suficient timp pentru pregătirea intrării în vigoare.

Totodată, președintele este de părere că actul are impact negativ și asupra activității justiției, întrucât impune suplimentarea prealabilă și semnificativă a personalului instanțelor de judecată.

În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr 151/2015 ar trebuie consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr 317/2004, replicată, cu modificările și completările ulterioare” susține Klaus Iohannis, președintele României.

Potrivit legii, românii care au datorii vor putea să își declare falimentul personal. Aceștia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe o perioadă de cinci ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

Important de subliniat este că legea vizează persoanele fizice de bună-credință, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale. Spre exemplu: restanțele la furnizorii de utilități sau întârzieri la achitarea ratelor bancare. Așadar, legea nu se adresează celor care au dezvoltat o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Principalele avantaje ale proiectului de lege:

- în cazul unor executări silite deja începute, acestea se suspendă odată cu declanșarea procedurii de insolvență pentru persoanele fizice;
- oprește acumularea de dobânzi și penalități în cazul întârzierilor de plată;
- protejează persoanele fizice, debitori de bună credință;
- toate creanțele devin lichide și exigibile;
- toate actele unilaterale ale debitorului nu mai produc efecte;
- asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice, și cele ale creditorilor.

31 October 2016