Compania britanică Nova Imobiliare a început lucrările de construcţie la parcul de retail din proiectul Colosseum din Chitila, lângă Bucureşti, după mai multe amânări. Proiectul a fost anunţat pe piaţă în 2007.

13707-10-leroy-merlin.jpgPrimele magazine inaugurate vor fi Leroy Merlin şi Car­refour, a căror deschidere este programată în acest mo­ment pentru 2011, iar inves­tiţiile celor doi retaileri pot fi estimate la peste 40 mil. euro.


Retailerul de bricolaj Leroy Merlin, de­ţinut de grupul francez Adeo, va fi la pri­ma sa inaugurare de magazin în Româ­nia. La rândul său, Carrefour ar putea deschide în Colosseum a 24-a uni­tate a reţelei sale locale de hipermar­ke­turi, după ce în ultimul an şi jumătate a frâ­nat puternic extinderea pe acest segment de piaţă.

Colosseum Center, unul dintre cele mai mari proiecte de centre comerciale de pe piaţa locală, a fost anunţat în 2007, în momentul în care dezvoltatorii au sem­nat primul contract de închiriere cu re­tai­lerul Carrefour. Iniţial, aceştia aveau planificată finalizarea primei eta­pe în vara anului 2009.

"Lentoarea cu care am obţinut toate autorizaţiile şi avi­zele de la Primărie pentru demararea con­strucţiei ne-a întârziat cel mai mult. Probabil că prima fază a proiectului va fi gata anul viitor", a declarat Răzvan Voncu, purtătorul de cuvânt al Colosseum.

Acesta a mai precizat că proprie­ta­rul proiectului, compania Nova Imobi­liare, a obţinut un credit de la Bank of Cyprus pentru aceste investiţii. Zona co­mercială din Chitila, care va include şi un mall în a doua fază de dezvoltare, implică o investiţie totală de 350 mil. euro, potrivit datelor anunţate anterior de companie. Dezvoltatorul a semnat con­tractul de construcţie cu firma fran­ceză Bouygues.

70% din spaţii sunt contractate

Nova Imobiliare, companie a gru­pu­lui britanic Modus Properties, a semnat con­tractul cu francezii de la Leroy Mer­lin în toamna lui 2008, când au anunţat şi numele celui de-al treilea mare chiriaş al par­cului de retail - Flanco. La acel mo­ment, reprezentanţii Modus anunţau un grad de ocupare de 70% al parcului de re­tail, având închiriată o suprafaţă de 56.000 de metri pătraţi către cei trei retaileri mari.

Leroy Merlin, companie care în acest moment îşi pregăteşte lansarea ofi­cia­lă pe piaţa românească, va avea un ma­gazin cu o suprafaţă de vânzare de cir­ca 15.000 de metri pătraţi în centrul Co­losseum. La rândul său, Carrefour a în­chiriat un spaţiu de 16.000 de metri pă­traţi în această poziţie, potrivit datelor comunicate anterior de retailer.

Doar un mall în provincie mai e în construcţie

La nivelul pieţei locale, numărul cen­tre­lor comerciale în construcţie este foar­te redus.

Cu excepţia parcului Co­los­seu­m, la care tocmai s-a deschis şan­tierul, în ţară mai există un singur pro­iect mare în de­rulare: mall-ul Gold Plaza din Baia Ma­re, care va fi inaugurat în această toam­nă.

În ultimii doi ani, cele mai multe pro­iecte imobiliare au rămas blocate în dife­rite stadii de construcţie, din lipsă de fi­nanţare, astfel încât banii rulaţi în pro­iecte de mari dimensiuni sunt în prezent în jurul a 300-400 mil. euro, comparativ cu cele 2-3 mld. euro investite în anii 2007-2008, perioadă în care se deschi­deau anual 10-15 centre comerciale, iar numărul apartamentelor nou con­stru­ite a atins noi recorduri după 1990.

Sursa

24 September 2010