Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are o poziție surprinzătoare referitor la evoluția leului, pe termen scurt și mediu. Acesta a declarat că întărirea leului nu este un lucru de dorit, dat fiind faptul că ea ar conduce la un nivel scăzut al salariilor. În plus, acesta nu vede necesară întărirea monedei naționale nici în cazul în care, prin factori externi, se pune presiune asupra inflației.

35722-leu_valuta.jpgGuvernatorul Mugur Isărescu este un susținător declarat la leului, pe care l-a apărat adesea, chiar în ciuda momentelor defavorabile. De data aceasta însă, lucrurile par să se fi schimbat, iar oficialul BNR subliniază că nu găsește drept necesară întărirea leului. Ba din contră, dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci ar putea avea urmări nefavorabile. Consecințele ar include păstrarea salariilor la un nivel scăzut, ca urmare a creșterii lente de productivitate.

Vedeți care este atmosfera în țară. Se scriu articole despre România colonială, salariile coloniale din România, deci, sincer să vă spun, eu nu văd că, fiind în Uniunea Europeană, având încă migrație de forță de muncă, putem să păstrăm nivelul salarial „a la long” la niveluri foarte scăzute. Dimpotrivă! În mintea mea, nu văd deloc un leu mai apreciat", a arătat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Alegerile prezidențiale ar putea conduce la un derapaj al leului

Unul dintre scenariile în care ar fi necesară întărirea monedei naționale este creșterea prețului la țiței, pe plan internațional. O asemenea modificare ar conduce la presiune asupra inflației. Cu toate aceste, Mugur Isărescu este de părere că există alte pârghii care pot fi folosite pentru redresare.

Atunci nu mai reducem dobânzile sau ne gândim la altceva. Nu văd de ce, pe termen lung, să apreciem leul. Țara a recâștigat, după eforturi uneori traumatice, o poziție externă relativ stabilă, deficite de cont curent de 1-3%. Nu ne trebuie surplusuri. Deficitul este acoperit de investiții străine directe. Credem că ele vor continua, va continua categoric și absorbția de fonduri europene. Sperăm ca această absorbție să fie mai bună", a explicat Guvernatorul BNR.

O altă explicație pentru schimbarea de atitudine a Guvernatorului BNR este posibilitatea ca leul să se deprecieze substanțial după alegerile prezidențiale, la fel cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2008. În orice caz, declarațiile oficialului BNR se încadrează în tabloul de reduceri repretate ale dobânzii de politică monetară, care au creat o diferență greu de recuperat între moneda națională și cea europeană.

CITEȘTE ȘI:

10 November 2014