Centrul comercial Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova a fost vândut la prima licitaţie pentru suma de 60 mil. euro. Cumpărătorul este o firmă înregistrată în Cipru în spatele căreia se află Bank of Cyprus.

25967-liberty_01_6e184e2fa8.jpgMallul a fost executat silit din cauza unor datorii de 61 mil. euro către băncile Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank şi Bank of Cyprus. Cumpărătorul este firma Rosequeens Properties SRL, care are ca unic acţionar societatea Rosequeens Properties Limited înregistrată în Cipru, conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului. Administratorul societăţii româneşti este Ciprian Chiorean, reprezentant al departamentului juridic al Bank of Cyprus. În rapoartele financiare ale Bank of Cyprus, firma Rosequeens Properties figurează ca parte din grup şi se ocupă de administrarea proprietăţilor imobiliare ale băncii în România, alături de alte firme. 

Tranzacţia este similară cu cea încheiată la vânzarea ansamblului rezidenţial My Dream din Pipera, care a fost achiziţionat tot de o firmă controlată indirect de Bank of Cyprus, instituţie care finanţase dezvoltarea ansamblului.

„Adjudecatarul este persoană juridică română“, a declarat pentru Capital Bogdan Dumitrache, executorul judecătoresc care a asigurat valorificarea imobilului.

Mallul din Rahova a fost construit pe un teren de 20.255 mp şi dispune de o suprafaţă închiriabilă de 70.592 mp. În prezent, spaţiile centrului comercial sunt închiriate de 101 retaileri, care deţin contracte valabile până la „o dată ulterioară licitaţiei“, după cum se arată în anunţul de licitaţie executorului.

Liberty Center este al cincilea mall din România scos la licitaţie din cauza datoriilor acumulate şi al doilea dezvoltat de irlandezii de la Mivan.

Liberty Center este deţinut, în părţi egale, de compania care a dezvoltat proiectul – Mivan şi de grupul Awdi, controlat de fraţii Hassan şi Mehdi Awdi.

Irlandezii de la Mivan au mai dat chix cu un proiect. Tiago Mall din Oradea a intrat în faliment în prima parte a anului trecut şi a fost vândut la licitaţie cu 30,5 mil. euro, la jumătate din suma investită în construcţie. Mallul din Oradea a fost cumpărat de o firmă controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care deţine şi Băneasa Shopping City.

De cealaltă parte, fraţii Awdi au devenit notorii după scandalul falimentării companiei de distribuţie Rodipet.

 

Sursa

8 August 2012