Licitatie internationala pentru Insula Mare a Brailei  
Curentul - 09.09.2005
 

Conducerea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) va organiza, in primavara anului viitor, o licitatie internationala pentru Insula Mare a Brailei, imediat ce instanta va solutiona litigiul dintre institutia statului si firma TCE 3 Brazi Piatra Neamt, care a arendat terenul pentru 20 de ani.

"Sunt convins ca, pana la primavara, vom avea o sentinta care sa ne permita evacuarea firmei din IMB", a declarat, ieri, directorul general al ADS, Barna Tanczos.

In acest moment, ADS are pe rol doua procese cu firma TCE 3 Brazi, proprietate a fostului deputat PSD Culita Tarata, unul vizand anularea contractului de arenda, iar celalalt atribuirea directa a IMB. Potrivit directorului ADS, societatea Agricost - cea care a cumparat, prin lichidarea Insulei Mari a Brailei SA, toate activele acesteia - a achizitionat sistemul de irigatii cu mai putin de 10% din pretul real.

"Singurul lucru care ne blocheaza in acest moment este procesul cu Agricost", a precizat Tanczos, reamintind totodata si pozitia institutiei in legatura cu legalitatea contractului de arenda, precum si masurile luate in acest sens. "ADS considera ca acest contract de arenda nu mai este valabil si de aceea am cerut evacuarea din Insula Mare a Brailei a societatii TCE 3 Brazi. Insa aceasta crede ca rezilierea contractului nu este legala si se foloseste in continuare de IMB", a explicat directorul ADS.

Acesta a precizat ca societatea a platit in urma cu cateva zile un milion de euro, pretinzand ca reprezinta contravaloarea redeventelor. "Noi zicem insa ca sunt pentru nefolosinta terenului", a spus oficialului ADS, amintind totodata ca, pana la solutionarea situatiei, ADS a solicitat stramutarea dosarelor de la Braila la Bucuresti.

ADS mai are in "curte" 573.000 ha de teren

In acest moment, ADS mai are in administrare, potrivit directorului Barna Tanczos, aproximativ 573.000 hectare de teren, dupa ce, in ultimii cinci ani, institutia a retrocedat 700.000 de hectare. Cum termenul limita pentru depunerea dosarelor este 22 septembrie a.c., reprezentantii ADS se asteapta ca cererile sa se inmulteasca in perioada imediat urmatoare.

Trebuie amintit ca beneficiarii retrocedarilor sunt proprietarii care au fost organizati in fostele CAP-uri, dar si cei care au avut documente pentru terenurile obtinute si in baza lor au primit titlurile de proprietate. In acest an au fost primite la nivelul primariilor locale din 19 judete solicitari pentru punere in posesie sau despagubiri pentru 251.000 hectare de teren. Potrivit oficialului ADS, procesul de retrocedare este ingreunat la nivel local, deoarece dosarele nu ajung unde trebuie.

"Nu exista o centralizare a revendicarilor la nivel national", a declarat Tanczos, adaugand ca ADS a primit dosare pentru restituirea unei suprafete de aproximativ 2.000 de hectare. Potrivit acestuia, daca primariile locale nu au terenuri disponibile, ele vor fi date prin compensare, din suprafetele detinute de ADS.

Sume nefacturate in ultimii patru ani

Una dintre primele masuri puse in practica de actuala conducere a ADS a fost, potrivit directorului Tanczos, facturarea unor sume reprezentand redevente si penalitati de intarziere, "uitate" in perioada 2000-2004. "Toate aceste sume au fost facturate, indiferent daca sunt sau nu purtatoare de TVA.

Pe langa redevente si penalitati, am descoperit sume care nu au fost facturate in perioada 2000-2004", a precizat directorul ADS. Potrivit acestuia, de la inceputul anului, Agentia a facturat peste 57 milioane lei, din care 17,6 milioane reprezinta sume restante din anii trecuti, 27,4 milioane lei sunt penalitati, iar 11,9 milioane lei reprezinta fonduri aferente anului in curs. Valoarea totala a redeventelor, penalitatilor si sumelor nefacturate, pe care ADS trebuie sa le recupereze de la firmele cu care a avut relatii contractuale se apropie de 320 milioane de lei noi, adica 3.200 miliarde lei vechi.


Dana Banzea - Curentul

9 September 2005