Proprietăţile executate silit sunt din ce în ce mai tentante pentru cumpărătorii din Timişoara. Numărul celor care frecventează licitaţiile pentru locuinţe executate de bănci a crescut considerabil în ultima perioadă, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Timişoara.

17992-timisoara.jpg„Cel mai bine merge segmentul licitaţiilor în primul rând, aici avem destul de multe realizări. Cei care au bani cash preferă să meargă la licitaţii, unde preţurile sunt mult mai mici, costurile după adjudecare sunt zero, nu se mai plătesc taxe notariale. De asemenea, merge foarte bine segmentul comercial - cei care vor să investească în terenuri, în spaţii comerciale au început să cumpere. Pe celelalte segmente ale imobiliarelor sunt mai mult tatonări, pentru că sunt firme care au probleme cu diferite autorităţi de control" declară Andrei Văcaru, consultant imobiliar iMONDO.

Aşadar, sectorul comercial este din ce în ce mai căutat. Companiile încep să cumpere sau să închirieze spaţii care până nu demult păreau total neinteresante. Ce le atrage? Preţurile scăzute din ultima perioadă.

„Firmele doresc să achiziţioneze sau să închirieze spaţii care nu erau foarte căutate până acum. Cel mai slab segment este cel al terenurilor, dar aici includ numai suprafeţele mici, deoarece pentru suprafeţele mari am observat un interes în ultimul timp din partea investitorilor" completează Simona Şchiopătu, acţionar şi administrator la Hitch & Mosher.

Fie iarnă, fie vară, chiriaşii caută locuinţe

Piaţa chiriilor este cea care rămâne relativ neschimbată, cu preţuri uşor diferite, dar cerere în continuare ridicată.

„Chiriaşii migrează, caută chirii mai mici, se mută mai mulţi într-un apartament, dar piaţa se mişcă" spune Ramona Cojocariu, agent de vânzări la Intermedius.

„Piaţa chiriilor a mers întotdeauna, iar momentul actual nu face excepţie. O garsonieră centrală se închiriază cu 180-200 euro/lună, iar preţul său scade spre 130 euro/lună în cazul unui amplasament periferic. În cazul unui apartament de două camere, diferenţa de închiriere nu este foarte mare între o zonă centrală şi una periferică, preţul mediu fiind de 200-250 euro/lună" susţine reprezentantul Hitch & Mosher.

Apartamentele cu trei camere nu sunt căutate în mod special pentru închiriere, doar că preţul lor nu este cu mult mai mare faţă de cele cu două camere. Şi în funcţie de zona în care se caută şi ceea ce se oferă, sunt clienţi care chiar dacă au cerut două camere se mută în apartamente cu trei camere pentru că diferenţa de preţ este mică.

Cele mai cerute zone:

Complexul Studenţesc

Zona Ultracentral

Zona de Nord

Vânzările de apartamente merg greu şi la preţuri mici

Timişorenii sunt interesaţi în general de locuinţele mai ieftine pe care să le poată cumpără prin programul Prima Casă.

„În momentul de faţă se vând apartamentele cu una-două camere şi s-au mai vândut şi câteva case. Preţurile sunt pe la 1.000-1.200/mp în centrul oraşului, iar spre periferie se resimte destul de mult diferenţa, fiind între 600 şi 800 euro/mp la apartamentele care se tranzacţionează. Sunt şi vânzători care cer mai mult, dar nu reuşesc să vândă" spune Ramona Cojocariu.

„Cele mai căutate au rămas apartamentele de două camere, cu o medie a preţului de 45.000-50.000 euro, dar sunt clienţi interesaţi şi de apartamente de trei şi patru camere, cu suprafeţe mari, în bugete de 80.000 euro" declară Simona Şchiopătu.

Cele mai multe tranzacţii se fac tot cu ajutorul creditelor bancare, dintre care programul „Prima Casă" este cel care conduce piaţa.

„Foarte mulţi cumpără cu ajutorul programului „Prima Casă", dar sunt şi clienţi care cumpără cu alte produse bancare, pentru că sunt şi oferte similare programului „Prima Casă", dar cu avans mai mare. Există şi clienţi cu banii jos, nu este o regulă generală. Dacă aş spune în procente, 30% sunt cu banii jos şi 70% sunt ceilalţi, dintre care 20% sunt prin credite ipotecare standard şi 50% cu programul „Prima Casă" continuă reprezentantul Hitch & Mosher.

Piaţa terenurilor continuă să fie blocată

Interesul pentru loturile de teren, în mod special pentru cele centrale şi ultracentrale, rămâne în continuare scăzut. Dacă înainte de criză acestea erau cele mai căutate, astăzi nici măcar nu se mai poate stabili un preţ de referinţă.

„În momentul de faţă nu aş putea să spun ce preţ are un lot de teren în centrul oraşului, deoarece nu s-a mai vândut nimic acolo. Sunt unii care încă mai cer 2.000 euro/mp, dar nu s-a încheiat nicio tranzacţie. La periferie variază în funcţie de urgenţa fiecăruia de a vinde. Sunt unii care cer 200-230 euro/mp, sunt unii care, pe aceeaşi stradă cer 100 euro/mp" susţine reprezentantul Intermedius.

„Cel mai puţin se tranzacţionează terenurile. În centru nu se prea vând. De vânzare sunt puţine loturi, la preţuri mari. Chiar acum avem în lucru o colaborare cu cineva care doreşte să construiască o clădire în zonă semicentrală şi, din păcate, preţul terenului scade foarte mult randamentul investiţiei şi atunci se mai gândeşte. La periferie un mp costă 80-100 euro, în funcţie de utilităţi şi de poziţionare. Aici au scăzut mult preţurile, dar tot nu sunt rentabile pentru cei care doresc să investească" declară Andrei Văcaru.

„Nu se poate cuantifica scăderea numărului tranzacţiilor din 2007 şi până acum, deoarece pe Timişoara nu exista nicio autoritate oficială care să poată furniza acest gen de informaţii. La noi şi la agenţiile imobiliare cu care colaborăm, tranzacţiile au scăzut sub jumătate. Preţurile au scăzut cu 40%, cu 50%, chiar şi cu 60%, depinde de sectorul la care ne referim" încheie consultantul imobiliar iMONDO.


6 May 2011