Un scenariu optimist, estimează că piaţa rezidenţială va începe procesul de revitalizare pe la sfârşitul anului 2009 - începutul anului 2010, spun analiştii pieţei imobiliare. Puţin probabil ca în acest interval se va mai lansa un proiect rezidenţial important.

Linişte pe piaţa imobiliară până spre sfârşitul anuluiVa urma o perioadă de aşezare a pieţei şi de finalizare a proiectelor aflate într-un stadiu avansat al construcţiei.

"Pe termen lung, estimăm că sistemul bancar românesc îşi va îmbunătăţi produsele prin metode de creditare mult mai diversificate pentru a veni în întâmpinarea potenţialilor clienţi" - CB Richard Ellis/ Eurisko.

"Zona de nord este în continuare preferata dezvoltatorilor, adresându-se aceleiaşi clase de top, dispusă să plătească suplimentar pentru o locaţie exclusivistă. Detaliile care fac diferenţa între proiectele rezidenţiale situate în vecinătate sunt calitatea execuţiei şi a finisajelor, designul, intimitatea locaţiei, etc" susţin analiştii imobiliari de la CB Richard Ellis/ Eurisko.  

În prezent, în zona de nord se află în construcţie cele mai multe proiecte rezidenţiale, aproximativ 37% din numărul total de ansambluri dezvoltate în zona metropolitană Bucureşti-Ilfov.

Următoarele zone preferate de dezvoltatori, după cea de nord sunt estul şi vestul unde se dezvoltă în prezent 28% şi, respectiv, 25% din proiectele aflate în curs de construcţie. Proiectele lansate în aceste zone se adresează clasei medii, caracterizându-se prin regim mai mare de înălţime, spaţii locative mai mici şi o calitate medie a finisajelor şi facilităţilor oferite, aflăm din raportul de piaţă al companiei CB Richard Ellis/ Eurisko.

Ca în orice capitală, sudul se dezvoltă mai lent şi se adresează clasei medii-inferioare. Acesta reprezintă puţin peste 4% din proiectele aflate în construcţie în Bucureşti-Ilfov.

În ce priveşte zona centrală, aici predomină dezvoltările singulare de genul unui imobil de apartamente din cauza lipsei terenurilor libere disponibile, fapt explicat şi prin numărul mic de proiecte care nu depăşeşte 7%.

PREŢURI

Anul trecut, preţurile de vânzare au scăzut cu până la 30% comparativ cu anul 2007, în funcţie de zonă, finisaje şi facilităţi, ori strategia de vânzare a dezvoltatorului.

"În următoarea perioadă, preţurile de vânzare pentru unităţile rezidenţiale noi vor suferi modificări, în sensul că acele preţuri nejustificat de mari vor  scădea. Locaţiile exclusiviste vor deveni în curând inabordabile datorită preţului şi vor targeta un segment de piaţă mult mai restrâns" - CB Richard Ellis/ Eurisko.

Soluţiile dezvoltatorilor imobiliari pentru stimularea vânzărilor au constat în oferirea de discounturi sub formă de 1-2 locuri de parcare gratuite (şi/sau boxă de depozitare în subsol, mobilă de bucătărie, televizor plasmă, computer) şi chiar reduceri din preţul final de vânzare dacă se achită un avans mai mare de 20-30% ori dacă se achiziţionează mai multe locuinţe.

Alte proiecte vând unitaţile rezidenţiale fără finisaje, în stadiul "la roşu" ori reduc standardele de confort ale locuinţelor pentru a le face mai accesibile.  Spre exemplu, se recurge la înlocuirea centralelor termice individuale cu o centrală termică pentru întregul imobil.

 

4 February 2009