Pe piata sunt foarte multi bani, avem fonduri de investitii care ne anunta ca dispun de sute de milioane de euro si cauta active interesante, a declarat Doru Lionachescu, presedintele Capital Partners, in cadrul unei conferinte de presa sustinute astazi.

21105-lionachescu.jpgAcum, investitorii interesati de piata imobiliara se focuseaza in principal pe proiecte de lux sau super prime. Noi cunoastem cateva fonduri puternice din Qatar care sunt interesate de proiecte hoteliere de lux, cladiri de birouri super prime, rezidential de lux si active din zona spitalelor si clinicilor.

Exceptand zona rezidentiala de lux, Romania are produse suficiente sa le ofere acestori investitori exotici, sustine Lionachescu.

Lichiditati exista

Desi lichiditati exista si sunt pregatite sa intre in Romania, proprietarii de cladiri trebuie sa stie ca tara noastra se afla in competitie cu alte piete imobiliare. Din pacate, majoritatea operatorilor inca asteapta marea finanta de la Londra sau New York, insa noua conjunctura economica a impus noi tari de origine a marilor capitaluri. Foarte multi bani se afla in Orientul Apropiat, in tari precum Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si in Rusia.

,,Noi ar trebui sa incercam sa profitam de faptul ca destinatiile traditionale ale investitorilor arabi, cum ar fi tarile din Africa de Nord, sunt in cadere acum si sa-i atragem in Romania", declara presedintele Capital Partners.

O alta tendinta observabila este intoarcerea investiotorilor greci, pentru care piata imobiliara din Romania este o zona de refugiu al capitalurilor.

Piata de fuziuni si achizitii, in stagnare

Compania Capital Partners are in prezent in lucru aproximativ sapte tranzactii pe segmentul M&A (fuziuni si achizitii), oficialii acesteia sperand ca pana la sfarsitul anului sa inchida doua dintre acestea.

,,Estimam ca piata locala de M&A va ramane la valori similare celor din anul trecut. Noi am avut o crestere de activitate si interes in prima parte a anului, cu aproape 20% fata de prima parte a anului trecut, insa problemele iscate de criza datoriilor publice in Grecia, Italia si noi estimam ca in scurt timp vor aparea probleme si in Belgia, toate acestea au avut efect de stopare, astfel ca e posibil ca la final de an sa avem un raport de egalitate fata de anul trecut.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate anul trecut a totalizat 300 de milioane de euro, in scadere cu 71% fata de nivelul inregistrat in 2009, cea mai mare parte a tranzactiilor avand loc in domeniul FMCG.

In prezent, doar 5% din veniturile Capital Partners provin din sectorul imobiliar, comparativ cu anii 2006-2007, cand acest sector era responsabil de aproximativ 50% din veniturile companiei. ,,Speram ca odata cu infiintarea Capital Property Advizor sa reusim sa readucem segmentul imobiliar in protofoliul nostru", a mai spus Lionachescu.

Capital Partners este o companie activa pe segmentul investment banking, iar de la infiintarea sa pana in prezent a oferit consultanta in cadrul unor tranzactii de peste 1,5 mld, euro in domenii precum fuziuni si achizitii, financiar si imobiliare.


Sursa

22 September 2011