Drumul Taberei este un cartier în care dacă ai locuit o dată, îţi este greu să te muţi. Este o zonă aerisită, cu multe spaţii verzi, magazine şi mall-uri la îndemână, şcoli şi mijloace de transport care te duc în orice parte a Bucureştiului. Există însă şi un mare minus: lipsa metroului aglomerează cartierul destul de tare, mai ales în orele de vârf, în zilele ploioase sau iarna. IMOPEDIA.ro vă spune totul despre zonă, avantaje, dezavantaje şi preţuri.

Sursa: bucharestcity.olx.roCartierul Drumul Taberei este numit aşa după trecuturile acelor locuri: în timpul Revoluţiei de la 1821, Tudor Vladimirescu şi-a stabilit tabăra de panduri. Acolo erau ţinuţi caii cavaleriei, ai artileriei, erau depozite de nutreţ şi gospodării militare. Această aşezare a dus la dezvoltarea unei mici localităţi, căci în scurt timp au început să apară case ţărăneşti, cu grădini şi animale. Dar toate acestea încăpeau pe doar o uliţă. 160 de ani mai târziu, la sfârşitul anilor '50, a început construcţia giganţilor din beton, dinspre Cotroceni spre Domneşti.

În 1983, când s-au finisat ultimele blocuri, se construiseră deja aproximativ 63.000 de apartamente, iar acum cartierul se întinde pe o suprafaţă mai mare decât ştiu mulţi dintre cei care se interesează de el.

„Cartierul Drumul Taberei începe de la Răzoare şi, pentru foarte mulţi cumpărători, se termină la Moghioroş. În realitate, el ţine până la Valea Oltului şi, să nu uităm Ghencea care, iarăşi, pentru foarte mulţi cumpărători nu face parte din Drumul Taberei, în opinia lor cartierul terminându-se la strada 1 Mai, fostă Compozitorilor. Dar el se termină pe bulevardul Ghencea.", spune Anca Ghiţă, director General Service 2000.

Drumul Taberei este un cartier vechi, în care s-a construit puţin

Drumul Taberei a rămas un cartier vechi chiar şi acum, după perioada de boom imobiliar. În zonă nu s-a construit mai deloc la nivel de cartiere rezidenţiale, şi nici în regim propriu. În zonă există și câteva blocuri care chiar sunt trecute pe site-ul Primăriei la categoria „blocuri cu risc seismic ridicat". Nu au bulină pe ele, dar clienţii se informează şi ştiu de ele, motiv pentru care apartamentele care sunt în ele stau la vânzare şi câţiva ani.

„Ansamblul „Primăvara" aş putea spune că este singurul care aparţine de sectorul 6. În rest, mai sunt construite în regie proprie câteva bloculeţe de P+2 sau P+3 în zona Valea Cricovului, în zona ANL-urilor, mai exact. Mai este un bloc care a fost început în 2007 şi nu a fost terminat nici până astăzi în zona bd Timişoara, tot pe lângă ANL. Şi cam atât. Iar din ce știm noi, apartamentele finisate sunt vândute în proporție de 99%", continuă Anca Ghiţă.

"Cu toate că Drumul Taberei este unul dintre cartierele vechi ale Bucureştiului, 70% dintre clienţi au în jurul vârstei de 30 de ani. Sunt două categorii de clienţi: cei care au un nivel salarial ridicat şi îşi pot permite să îşi cumpere o locuinţă în zona bună din Drumul Taberei (căci ca şi alte cartiere, şi Drumul Taberei are zone care sunt mai mult sau mai puţin rentabile) şi cei care, din cauza bugetului scăzut, trebuie să cumpere apartamente de confort II" mai spune George Udrişte, reprezentant Contact Imobiliare.

Locuitorii din Drumul Taberei au totul la îndemână

Zona are multe avantaje pentru care este căutată de clienţi. Are multe spaţii verzi, cel mai mare fiind parcul Moghioroş, care se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare. În cartier există patru pieţe, două secţii de poliţie, 14 grădiniţe, 11 şcoli generale, clinici medicale private şi şase licee. Pe timpul iernii, există un patinoar artificial, chiar vizavi de parcul Moghioroş.

Un alt mare avantaj pentru cei care locuiesc în zonă sunt cele două mall-uri: Plaza Romania şi AFI Palace Cotroceni. Se adaugă supermarketul Billa şi câteva centre de mobilă. Tot în Drumul Taberei sunt numeroase terase și restaurante, precum şi complexul sportiv Steaua, cea mai mare bază sportivă ca suprafaţă la ora actuală.

Drumul Taberei beneficiază de lina de metrou uşor 41, şi multe alte linii de tramvai, autobuze şi troleibuze care fac legătura cu restul oraşului. La fel de important, Drumul Taberei este trecut în harta acustică a Bucureştiului drept cel mai liniştit cartier, unde se înregistrează doar 53 decibeli, în condiţiile în care media pentru Bucureşti este de 70 de decibeli. Singura problemă mare, lipsa metroului, este remediată de Primărie, care a început deja construcţia la Magistrala 5.

Preţurile în zonă pornesc de la 35.000 euro

Preţurile au scăzut puternic faţă de începutul anului 2008.

"Faţă de perioada de apogeu a imobiliarelor, vânzările noastre pe Drumul Taberei au scăzut cu 70-80%, iar preţurile au scăzut cam cu 60%. Vânzările pe piaţa imobiliară din Drumul Taberei merg încă destul de slab. Cu toate acestea, se observă o îmbunătăţire anul acesta faţă de 2010. Tranzacţiile pe care le-am încheiat au fost şi cu credite bancare şi cu bani cash, cam 50% - 50%. Prin credit bancar înţeleg „Prima Casă" spune George Udrişte.

„Pentru o garsonieră dintr-un bloc construit înainte de 1977 preţurile sunt în jurul valorii de 35.000 euro, ele putând să scadă sau să crească în funcţie de etaj, de îmbunătăţiri, dotări şi alte elemente. La apartamentele de două camere în acelaşi tip de bloc putem vorbi de preţuri între 45.000 şi 52.000 euro, tot cu modificări în funcţie de îmbunătăţiri. Trei camere în acest tip de blocuri sunt undeva între 59.000 şi 65.000 euro, dar deja la 65.000 euro nu se prea vând - sunt preţuri cerute, dar neobţinute până acum. Patru camere este un segment de piaţă aproape „mort" din 2008 până acum, un preţ de vânzare ar fi undeva către un 75.000 euro.", susţine reprezentantul General Service 2000.

În blocurile construite după cutremurul din '77, garsonierele sunt între 35.000 şi 38.000 euro, două camere variază între 50.000 şi 55.000 euro, unele ajung şi chiar se vând la 60.000 euro, în funcţie de dotări. Trei camere merg până la 68.000-69.000 euro, iar patru camere undeva către 80.000 euro.

Cea mai solicitată şi bine-vândută este zona din centrul cartierului, adică Favorit - Orizont - Moghioroş. Accesul către mijloacele de transport în comun este mai facil, locurile de petrecere a timpului liber sunt mai aproape şi sunt multe grădiniţe în zonele acestea. Clienţii interesaţi de aceste oferte sunt în special tinerii, dornici de a-şi putea petrece timpul liber în zone precum AFI Palace, Plaza România, patinoarul Drumul Taberei sau ştrandul de la Moghioroş.

Piaţa chiriilor nu duce lipsă de clienţi

Sunt foarte mulţi bucureşteni care aleg să stea cu chirie în Drumul Taberei, căci aşa cum am spus, cartierul are o sumedenie de avantaje recunoscute.

"O garsonieră se închiriază cu 150-200 euro/lună, un apartament cu două camere variază între 200 şi 250 euro/lună, iar un apartament cu trei camere între 250-300 euro/lună. Acestea se închiriază mai rar, dar se mai închiriază. Preţul poate varia şi în funcţie de ce oferă, depinde unde este poziţionat apartamentul, dacă este mobilat sau nu" mai spune Geroge Udrişte, reprezentant al agenţiei Contact Imobiliare.

Vezi care sunt părerile specialiştilor imobiliari despre Titan şi Obor.

5 May 2011