Fostul primar George Pădure recunoaşte că a greşit în imobiliare, atunci când a vândut unui grup de investitori spanioli mai multe apartamente. În plus, prezintă şi o listă cu greşelile tuturor celor implicaţi în piaţa imobiliară.

17560-george_padure_09982500.jpg„Dacă e să-mi asum o greşeală pentru proiectul Metropolis, atunci este lipsa de cunoaştere a clienţilor. Eu am făcut o greşeală când am vândut apartamente investitorilor, şi nu clienţilor finali. Nu consider că intru în categoria lăcomiei şi a lipsei de experienţă", a declarat George Pădure la deschiderea tIMOn, ce are loc la sfârşitul acestei săptămâni în Piaţa constituţiei din Capitală.

„Pricipala greşeală a dezvoltatorilor a fost lăcomia şi lipsa de experienţă. S-au apucat să construiască fără să studieze piaţa. Vă pot spune că peste 60% din proiecte nu au avut un manager de proiect. Nimeni nu a studiat piaţa să vadă ce se cere, cine sunt clienţii şi dacă îşi permit să cumpere o casă. Mulţi dezvoltatori s-au bazat pe o clasă de mijloc firavă, care odată cu venirea crizei s-a prăbuşit", a declarat Pădure.

Fostul primar a precizat că a doua greşeală a dezvoltatorilor a fost visul după marje de profit uriaşe. "Dezvoltatorii şi-au planificat marje de profit nerealiste, care în unele cazuri depăşeau 300%, plătind pentru terenuri preţuri uriaşe, în speranţa că îşi vor recupera banii uşor", a mai adăugat Pădure.

O altă greşeală a dezvoltatorilor a fost de a alege constructori de ocazie, pe principiul cel mai mic preţ, în defavoarea calităţii şi că nu s-au asigurat dacă firma de construcţii va duce sau nu la bun sfârşit finalizarea proiectelor.

„În plus, au apărut dezvoltatorii din străinătate, care au fost atraşi de poveştile de câştiguri de milioane de euro peste noapte, fără a avea experienţă", a mai declarat George Pădure.

Greşelile agenţilor imobiliari

Nici agenţii imobiliari nu au scăpat de remarcile acide ale fostului primar, care spune că aceştia s-au înmulţit peste noapte, precum taximetriştii, atraşi de câştigurile mari din industrie.

"Au alimentat entuziasmul proprietarilor de terenuri că acestea se vor vinde la preţuri mari, iar dezvoltatorii vor da orişicât pentru ele. Au fost cazuri în care chiar agenţiile imobiliare au cumpărat terenuri, pe care apoi le vindeau la preţuri de două-trei ori mai mari. Au ascuns cu bună ştiinţă problemele juridice ale unor terenuri şi au atras investitori creduli promiţându-le câştiguri uriaşe", a mai completat Pădure.

Cu ce au greşit băncile

Băncile compltează lista lui Pădure, care spune că acesteau au fost mai degrabă intersate de a-şi creşte cota de piaţă, decât de a fi precaute.

"Au împrumutat dezvoltatori cu 80-90% din valoarea proiectului, au acceptat chiar şi grade de îndatorare ale clienţilor de 100%, au acceptat supraevaluările terenurilor, proprietăţilor imobiliare făcute în cârdăşie cu evaluatorii şi chiar cu clienţii", spune George Pădure, amintind şi de valoarea creditelor imobiliare neperformante care a depăşit 10 miliarde de euro.

În opinia fostului primar, băncile sunt excesiv de precaute, faţă de comportamentul de acum câţiva ani, când aprobau credite pe bandă rulantă, transformându-se azi în finanţatori ai Guvernului, interesul pentru clienţi fiind unul scăzut în goana după dobânzi şi garanţii ale statului.

Şi clienţii sunt vinovaţi

Clienţii au şi ei partea lor de vină pentru că au cumpărat locuinţe în fază de proiect de la dezvoltatorii de carton. De asemenea, cumpărătorii nu au luat în calcul şi costurile de întreţinere în cadrul apartamentelor noi, alimentaţi de teama creşterii preţurilor a doua zi.

În ceea ce priveşte greşelile guvernanţilor, Pădure spune că aceştia nu au reglementat piaţa imobiliară, nu au controlat băncile şi nu au obligat dezvoltatorii să ofere un minimum de facilităţi în cadrul ansamblurilor rezidenţiale. În plus, Guvernul a sperat că aşa va scădea presiunea cererii pentru locuinţe sociale, iar economia va creşte.

Principala greşeală a autorităţilor locale este de a fi acordat autorizaţii de construire în zone improprii. „Au aşteptat ca dezvoltatorii să facă utilităţile şi infrastructura din zona resprectivă, uitându-şi rolul, dar au asigurat în cazul unor proiecte, chiar pe terenul dezvoltatorului, infraastructura şi utilităţile", mai spune acesta.

O altă greşeală imputată autorităţilor locale este construcţia puţinelor locuinţe ANL, care şi-aşa intrau pe mâna băieţilor „deştepţi".

Şi presei i s-a dat o parte din vină actualei situaţii din piaţa imobiliară, care, potrivit lui Pădure, la comanda unor personae politice au scris despre traseul viitorelor autostrăzi, lansând zvonuri de creştere a preţurilor terenurilor din zonele respective.

„Au prezentat o serie de investitori imobiliari de carton, precum fotbalişti, oameni de faceri şi chiar oameni din mass-media, care nu aveau nici o treabă cu imobiliarele", spune Pădure.

Fostul prima a construit proiectul Metropolis din zona 1 Mai şi mai avea în 2008 planuri de construcţie a unui alt proiect, Sigma Residence, care a fost îngheţat din cauza crizei.


Sursa

15 April 2011