Codul portocaliu de caniculă din sudul ţării i-a determinat pe mulţi români să petreacă sfârşitul de săptămână la malul mării. Peste 150.000 turişti au ales Autostrada Soarelui pentru a merge pe litoral, număr record pentru anul acesta. Deşi comercianţii şi operatorii de turism aşteptau cu nerăbdare astfel de zile, cozile nesfârşite au fost la ordinea zilei. Românii au aşteptat cuminţi la rând pentru a se caza, pentru a închiria un şezlong, pentru a lua masa, pentru a intra în cluburi şi, la final, pentru a pleca acasă.

25648-bd-mamaia.jpgLitoralul a fost luat cu asalt de românii sătui de temperaturile din oraş, astfel că în acest sfârşit de săptămână a fost înregistrat cel mai mare număr de turişti din acest an. Peste 150.000 vizitatori au întărit ideea că luna iulie aduce cele mai mari încasări la malul mării. Mamaia a fost şi zilele acestea în topul preferinţelor, cu un grad de ocupare de aproape 100%, urmată de Vama Veche, Costineşti şi Eforie.

„În general, la sfârşit de săptămână este plin peste tot. Însă acest weekend a fost cel mai aglomerat de până acum, personalul a făcut faţă cu greu acestui val uriaş de turişti. Dacă ne-am uita numai la aceste zile, am putea spune cu bucurie că s-a terminat criza; vânzările au depăşit ani ca 2007 sau 2008”, spune încântat reprezentantul unui restaurant din Mamaia.

Preţul piperat al camerelor nu scade gradul de ocupare al hotelurilor sau pensiunilor

Luna lui cuptor este preferata românilor pentru a-şi petrece concediile, astfel că în această perioadă se practică cele mai mari tarife. Cu toate acestea, la sfârşit de săptămână sunt mici şanse să găsiţi o cameră liberă în cele mai aglomerate staţiuni, astfel că este bine să rezervaţi din timp.

Preţ/noapte  pentru o cameră dublă de hotel, în a doua jumătate a lunii iulie:

  • Mamaia – la un hotel de două stele, preţul ajunge la 250 lei, în timp ce pentru un hotel de trei stele, tariful poate depăşi 350 lei. La un hotel de patru stele, preţul poate ajunge chiar la 800 lei, iar în cazul unui hotel de cinci stele, tariful depăşeşte 1.000 lei
  • Vama Veche – la un hotel de două stele, preţul este în jur de 200 lei, iar la patru stele, tariful se apropie de 500 lei
  • Eforie – în cazul unul hotel de două stele, preţul este în jur de 150 lei, iar la trei stele, tariful ajunge la 250 lei. În cazul unui hotel de patru stele, preţul este între 200 şi 450 lei
  • Costineşti – la un hotel de două stele, camera poate depăşi 150 lei, în timp ce la trei stele, preţul este în jur de 250 lei. La patru stele, tariful se apropie de 400 lei

„Preţul se modifică în funcţie de numărul de zile, am conceput oferte pentru a stimula şederea pe o perioadă mai lungă – ori se oferă o noapte gratuit la cinci nopţi plătite, ori se reduce preţul. Încercăm să descurajăm turismul de week-end, sperăm să încurajăm turiştii să aleagă litoralul românesc şi pentru a-şi petrece concediul”, subliniază reprezentantul unui hotel din Vama Veche.

Rezervările se fac din timp chiar şi la particulari

Nu în ultimul rând, mulţi turişti aleg să locuiască la pensiuni particulare, fie la gazdă, fie într-un „aparthotel” de lux. Spre exemplu, cel mai mic preţ pentru care proprietarii de apartamente din Constanţa închiriază o cameră este de 100 lei/noapte sau 300 lei pentru un apartament cu două camere. Tot în această perioadă, în Mamaia, locuinţele cu două camere închiriate în regim hotelier au un preţ de cel puţin 450 lei/noapte.

Proprietarii au pretenţii ceva mai mici în Eforie şi în Vama Veche, unde cel mai mic preţ al unei camere este de 80 lei/noapte, dar se poate dubla cu uşurinţă, în funcţie de condiţii. Însă indiferent de preţ, turiştii care nu au rezervat din timp trebuie să bată la multe porţi, să mărească bugetul şi să scadă din aşteptări.

„Circa 95% dintre apartamentele închiriate în regim hotelier sunt ocupate până pe 15 august. Unele rezervări pentru această vară s-au făcut dinainte de 1 mai, dar în principiu, după jumătatea lunii mai s-au epuizat ofertele pentru iunie, în iunie s-au închiriat apartamentele pentru iulie, şi tot aşa”, încheie reprezentantul unui ansamblu rezidenţial din Mamaia.

CITEȘTE ȘI Locuinţele de vacanţă de pe malul mării, o afacere rentabilă

 

16 July 2012