Lloyd: Cel mai vizibil semn al crizei - orice om de afaceri devenea dezvoltatorDupa opt ani alaturi de Baneasa Developments, Michael Lloyd a renuntat la functia de Managing Partner al Proiectului Baneasa, pentru a pune bazele unei companii de management al unor fonduri de investitii.

Fostul sef al Proiectului Baneasa spune ca cel mai vizibil semn al crizei a fost ca, dintr-o data, orice om de afaceri parea sa devina un dezvoltator, indiferent de calificare sau experienta.

Primele semne ale crizei pe care Michael Lloyd (foto) le-a simtit in piata locala au fost cele care anuntau o iminenta corectie, precum cresterea rapida a pretului terenurilor si a celor din sectorul rezidential, care depasisera cu mult nivelul pe care un cumparator il putea plati.

"Preturile au crescut cu sute de procente in doar cativa ani si acest lucru era imposibil sa mai dureze, neavand o baza rationala", ne-a explicat Lloyd, adaugand ca sectorul bancar a devenit de departe foarte liberal si dezinteresat de modul in care proiectele si activele clientilor erau evaluate, bancile fiind prea grabite sa isi asigure o cota de piata cat mai mare.

"Cel mai vizibil semn al crizei a fost ca, dintr-o data, orice om de afaceri parea sa devina un dezvoltator, chiar daca nu avea deloc calificare sau experienta in piata imobiliara", a declarat Lloyd.

In ceea ce priveste efectele crizei in piata locala, Michael Lloyd spune ca primul impact va fi retragerea facilitatilor de creditare, ceea ce inseamna ca putine proiecte vor fi construite, intrucat dezvoltatorii nu vor avea alta solutie pentru a-si acoperi datoriile. In al doilea rand, vor fi afectate companiile si abilitatile lor pentru schimburile comerciale, ceea ce ar putea duce la o scadere a increderii consumatorilor si chiar la pierderi de slujbe.

"Toate acestea vor afecta cererea pentru spatii si, implicit, sansele dezvoltatorilor de a-si lansa proiectele. Aceste conditii de «bear market» (n.r.: piata determinata de scaderea preturilor) vor ramane pentru cel putin 12-18 luni", ne-a mai spus Michael Lloyd.

Dezvoltatorii isi regandesc strategiile pentru 2009

In ceea ce priveste evolutia pietei, Lloyd afirma ca Romania mai are inca un drum lung de parcurs pentru a avea toate instrumentele necesare unei piete a secolului 21. Aproape toate clasele de active trebuie dezvoltate si, in acelasi timp, modalitatile de petrecere a timpului liber si facilitatile de divertisment oferite de proiectele lansate sunt inca la inceput.

"Banuiesc ca acestea vor veni odata cu urmatoarea perioada de crestere a pietei. Factorul cheie este ca acum consumatorul are de unde alege si poate decide ce tip de proprietate sa isi cumpere cu banii pe care ii detine. Asta inseamna ca piata imobiliara a devenit o adevarata piata functionala", enunta fostul sef al Proiectului Baneasa.

Pentru anul viitor, Lloyd spune ca dezvoltatorii isi vor regandi cu siguranta strategia de dezvoltare, intrucat lipsa finantarilor ii va forta sa intre in tranzactii cu un capital privat mai mare si multi dintre ei vor ezita acest lucru, din cauza perspectivelor economie.

"Multe proiecte vor fi puse la naftalina. Vor fi cateva banci care vor incerca sa recupereze numerar si vor forta dezvoltatorii sa isi creasca marjele de capital. Acest lucru va duce la cresterea numarului de vanzari «distressed» (n.r.: cand vanzatori se afla in situatii defavorabile)", ne-a mai spus Michael Lloyd.

Lloyd crede ca piata terenurilor se va bloca in viitorul apropiat si am putea vedea chiar scaderi de preturi pe acest segment, pe masura ce speculantii vor fi nevoiti sa reduca preturile pentru a putea vinde in continuare.

"Proiectele de tip prime (n.r.: din zone centrale) vor continua sa se inchirieze la fel ca si pana acum, intrucat oferta de spatii prime este foarte mica, insa piata proiectelor de tip secundar si tertiar va avea cu siguranta de suferit", a declarat Lloyd.

Sursa

15 December 2008