0-1488-71f837306a40104a01ae639044bf0362.jpgVilele şi apartamentele de lux de peste un milion de euro rămân atractive pentru cumpărătorii cu bani, în ciuda sezonalităţii pieţei imobiliare. Aceasta este părerea consultanţilor Coldwell Banker, care spun că oamenii de afaceri sunt clienţii predilecţi pentru aceste proprietăţi. Cele mai căutate sunt zonele centrale şi ultracentrale ale Capitalei.

Caracterul sezonier al pieţei imobiliare face ca interesul pentru cumpărarea unei proprietăţi să scadă în anumite perioade ale anului. Deşi în lunile de vară se înregistrează cel mai mic număr de tranzacţii, există un segment de piaţă mai puţin afectat de sezonalitate: proprietăţile de lux. Analiştii imobiliari de la Coldwell Banker susţin că interesul clienţilor pentru vilele şi apartamentele de lux cu valori ce depăşesc un milion de euro ramâne în continuare destul de mare. "În perioada de vară, iulie-august, e normal ca şi clienţii care cumpără proprietăţi de lux să fie plecaţi din ţară. Eu personal nu am simţit o sezonalitate în proprietăţile de lux", a declarat Claudiu Haţegan, branch manager Coldwell Banker Opera.

Potrivit expertului de la Coldwell, proprietăţile de lux s-au căutat şi când piaţa veche a stagnat total, şi când piaţa apartamentelor noi a stagnat. Deşi afectată puţin de sezonalitate comparativ cu alte segmente, există totuşi nişte inconveniente pe piaţa locuinţelor de lux.
"Singurul inconvenient în segmentul de lux: există clienţi, există vânzători, există cumpărători, decizia se ia, dar nu se finalizează tranzacţia, pentru că unul dintre ei e plecat din ţară, neaccesibil o sîptâmână două şi se decalează. Dar interes există pentru segmentul de lux", a menţionat Haţegan.

Potrivit reprezentantului Coldwell Banker există trei tipuri de clienţi, în funcţie de genul de proprietate dorit. În cazul proprietăţilor de peste un milion şi jumătate de euro, în general contrucţii interbelice, cererile sunt pentru rezidenţă sau pentru sediu de firmă.

Proprietăţile de aproximativ un milion de euro sunt cerute mai ales de oamenii de afaceri în căutarea unei locuinţe pentru familie. Aceştia aleg în general zone precum Cotroceni, Dorobanţi sau Caşin. Apartamentele în vilă sunt căutate preponderent de către persoane care se mută de la bloc, pentru a beneficia de confortul şi facilităţile unei vile. 

Sursa

22 August 2008