0-937-apartamentinteriorshutter.jpgDe la un an la altul, suprafaţa medie a locuinţelor vândute scade cu 20 metri pătraţi

Românii vor să plătească maximum 100.000 de euro pentru un apartament cu două camere

Locuinţele mici revin în preferinţele românilor

Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de locuinţele cu suprafeţe mai mici. Mărturie stau târgurile imobiliare unde cea mai mare căutare o au garsonierele şi apartamentele noi cu o suprafaţă mai mică şi la un preţ cât de cât acceptabil.

Cei care au fost interesaţi anul trecut de case au căutat suprafeţe medii între 100 şi 120 de metri pătraţi, iar pentru anul acesta cei de la compania Regatta estimează o medie între 80 şi 100 de metri pătraţi. Calculele specialiştilor arată că, de la un an la altul suprafaţa locuinţelor scade cu 20 metri pătraţi.

Cristian Albu, residencial negociator în cadul companiei Cornerstone spune că princi-palul punct de referinţă în achiziţioarea unui apartament rămâne preţul. Abia după ce se trece de acest hop începe să conteze locaţia, suprafaţa etc. „Românii se orientează spre locuinţe cu suprafeţe mai mici, de până la 120 de metri pătraţi”, a precizat Cristian Albu. Preţurile mici şi etajele inferioare se menţin încă printre preferinţele românilor. Cele mai căutate apartamente din ansamblurle rezidenţiale sunt cele cu suprafeţe mici şi uşor de cumpărat, calitatea produsului situându-se în planul secund. „Primele tipuri de locuinţe care se vând sunt gasonierele; ele conduc detaşat. Apoi vin apartamentele cu două şi trei camere, pe ultimul loc fiind cele cu patru camere”, spune Sorin Lăcustă, director proiecte rezidenţiale din cadrul companiei Regatta.


Venituri mici, suprafeţe pe măsură

Marinela Olteanu, consultant imobiliar Neocasa spune că apartamentele cu două camere sunt căutate de tinerii căsătoriţi, iar cele cu trei camere sunt preferate de familiile cu copii. De altfel, mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari preferă apartamentele cu două camere, ceva mai mici în defavoarea garsonierelor. Un exemplu în acest sens este proiectul rezidenţial prezentat de Neocasa la recent încheiatul Târg Imobiliar unde apartamentele cu două camere cu o suprafaţă de 52 de metri pătraţi au înlocuit cererea de garsoniere. 

Laura Mocanu, business developer broker din cadrul Media City Real Estate  spune că segmentul garsonierelor este destinat celor care au un buget limitat, iar clasa cu venituri peste medie preferă suprafeţele mari.

„Pentru următoarele proiecte ce se vor lansa, estimăm că suprafeţele vor scădea şi vor ajunge la un optim între randament şi confort”, precizează Sorin Lăcustă, director de proiecte rezidenţiale din cadrul companiei Regatta.    


Cât ar vrea românul să plătească pentru o locuinţă

Preţurile pentru un metru pătrat pentru clasa medie au variat anul trecut între 900 şi 1.100 de euro, în timp ce estimările celor de la Regatta pentru acest an sunt de 1.000-1.200 de euro pe metru pătrat. Veniturile celor care cumpără apartamente din ansamblurile rezidenţiale se situează între 1.000-1.300 de euro/lună/familie la clasa medie şi peste 3.000 de euro/lună/familie pentru upper middle class.

Cât despre preţul pe care oamenii sunt dispuşi să îl plătească pentru un metru pătrat, Cristian Albu de la Cornerstone spune că este de 1.000 de euro, chiar dacă preţurile depăşesc această valoare. Suprafeţele căutate sunt cele de până la 120 de metri pătraţi. Iar dacă locuinţele noi din Bucureşti sunt destul de scumpe, se pare că majoritatea doritorilor se vor orienta în achiziţionarea unei locuinţe spre zonele marginale ale Capitalei, însă nu foarte departe.

Specialiştii spun că, românii vor să plătească maxim 100.000 de euro pentru un apartament cu două camere şi că în viitor dezvoltatorii se vor orienta spre construirea de unităţi locative mai mici, cu o suprafaţă cuprinsă între 50 şi 80 de metri pătraţi.

Majoritatea doritorilor nu au altă proprietate, iar achiziţiile se realizează prin credit ipotecar. La Regatta, 80% din oferte s-au vândut sub această formă.

Sursa

17 October 2007