Alegeţi cu atenţie ansamblul rezidenţial în care doriţi să vă mutaţi! Verificaţi toate aspectele care ar putea mai târziu să transforme bucuria achiziţionării unei locuinţe într-un coşmar.

14095-locuinta-romania-libera.jpgSpecialiştii vă recoman­dă ca înainte să plătiţi vreun avans, să vă asiguraţi că veţi benefi­cia de toate facilităţile promise de dezvoltator. Un contract în care să fie trecute toate beneficiile pentru care aţi plătit vă ajută în cazul în care vânzătorul nu-şi onorează angajamentele.

Unii dezvoltatori scot în faţă preţurile fără TVA, aşa apartamentul pare mai ieftin, iar în această perioadă e important în primul rând să îl aduci pe client să vadă ansamblul. Apoi, la faţa locului, fie cu o bucătărie cadou, fie cu o baie utilată, poate îl convingi să cumpere, chiar dacă preţul e mai mare, adăugându-se şi taxa pe valoarea adăugată.

„Dacă ansamblul rezidenţial este cu mai multe blocuri, este important să întrebăm care sunt cheltuielile adiacente. Pentru că, în general, având pază, protecţie, sistem de supraveghere video şi alte facilităţi, costurile adiacente cresc. Într-un bloc de opt-zece apartamente, costurile adiacente sunt foarte mici.", explică Cristian Szegvari, agent imobiliar Eurotop Invest.

„În marile dezvoltări (ansambluri cu minimum 100 de unităţi), aceste facilităţi pot ajunge şi la 1 euro/mp calculat la suprafaţa locuinţei. Vă pot da şi câteva exemple: în ansamblul Liziera este 0,35 euro/mp, în Emerald are 0,7 euro/mp. Cumpărătorii trebuie să se informeze şi asupra gradului de ocupare a ansamblului respectiv pentru că putem avea un grad mic de ocupare şi apoi putem avea costuri mai mari o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.", mai spune Raluca Dima, Team Leader Agenţia Imobiliară Neocasa.

Felul în care au fost realizate lucrările contează foarte mult. Dacă nu vă pricepeţi, e bine să apelaţi la ajutorul unui specialist constructor care ar putea depista eventualele erori. Atenţie însă! Indiferent de cât de bun este specialistul, acesta nu vă poate garanta sută la sută că lucrările au fost executate ca la carte. Din acest motiv, e bine să vă interesaţi de reputaţia dezvoltatorului şi a constructorului: dacă au mai construit, dacă proprietarii care au cumpărat sunt mulţumiţi de lucrare.

Drumul spre casă

Drumul de acces vă poate crea neplăceri. Chiar dacă nu sunt decât câţiva kilometri de macadam până la asfalt, acest lucru poate deveni deranjant când faci drumul zilnic. Să nu uităm că ploaia şi ninsoarea pot mări disconfortul.

„Într-adevăr, accesul e important, mă refer la stradă, dacă este asfaltată, iluminată, dacă are legătură cu un bulevard, cu o şosea. Apoi, accesul la mijloacele de transport în comun, deoarece e important ce mijloace de transport în comun sunt în zonă. Vecinătăţile sunt la fel de importante.", susţine Raluca Dima.

Actele de proprietate

Verificaţi înainte de semnarea contractului! Articolele legate de preţ, tranşe de plată, obligaţii, termen de predare, penalităţi trebuie citite cu mare atenţie, iar dacă anumite aspecte nu vă sunt clare, cereţi sfatul unui avocat.

„Actele întotdeauna trebuie veri­ficate la notariat. Nu trebuie niciodată dat un avans în faţa scării, ci numai la notar. Actele trebuie să conţină procesele de recepţie, să aibă făcută dezmembrarea pentru fiecare apartament în parte, trebuie să existe contractele cu furnizorii de utilităţi. Dacă mai sunt lucrări de făcut la ansamblu sau finisajele nu sunt gata în apartament şi mai trebuie pusă gresie sau faianţă, toate aceste lucruri trebuie trecute într-un act adiţional atunci când se semnează antecontractul. Trebuie scris absolut tot ceea ce mai este de făcut la apartament.", recomandă Cristian Szegvari, agent imobiliar Eurotop Invest.


Sursa

6 October 2010