Locuințele la mansardă sunt apreciate de o categorie din ce în ce mai largă de clienți, datorită atmosferei aparte și, în general, a prețului mai scăzut. Însă farmecul le poate fi știrbit de o serie de neplăceri, cauzate de o izolare defectuoasă. Citește mai jos despre riscuri și recomandări.

37645-mansarda.jpgMansardele locuibile obișnuiau să fie o caracteristică a vilelor cochete, ridicate în secolul trecut. Însă în ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au ridicat numeroase proiecte cu unități rezidențiale amplasate la mansardă. Prețul accesibil, designul ieșit din tipare și luminozitatea ridicată au făcut ca acest tip de locuințe să fie preferat de o categorie din ce în ce mai mare de clienți.

„Numărul solicitărilor de amenajare a unei locuințe amplasate la mansardă este, în prezent, simțitor mai mare decât în urmă cu cinci ani. Principalul motiv este că a crescut oferta de pe acest segment – multe dintre construcțiile noi au locuințe mansardate, însă există și blocuri vechi cărora li s-a mai adăugat un etaj. Prețul unui astfel de apartament este, de cele mai multe ori, cam cu 20% mai mic decât cel al unei locuințe amplasate la un nivel inferior (desigur, aici nu se încadrează proprietățile de lux, care au un preț mai ridicat). Costurile mai scăzute și atmosfera aparte fac ca aceste apartamente să fie preferate cu precădere de tineri, dar și de persoanele boeme”, declară pentru IMOPEDIA.ro arhitect Ioana Vlăscescu.

De o cochetărie aparte, mansardele locuibile reprezintă o alegere excelentă pentru cei cu un stil de viață ieșit din tipare. Însă farmecul acestor cămine poate fi știrbit de o serie de neplăceri, cauzate de o izolare defectuoasă, avertizează specialiștii. Pentru a evita costurile ridicate de încălzire pe timp de iarnă, cauzate în special de degradarea acoperișului, trebuie respectați anumiți pași.  

„Cel mai important risc în cazul unei termo sau hidroizolări defectuoase este degradarea ireversibilă a șarpantei din lemn și acoperișului casei. Urmează apoi apariția mucegaiului pe suprafața interioară a placării acoperișului, care poate amenința sănătatea celor care locuiesc în interiorul casei. În plus, o izolare incorect realizată nu va permite reducerea costurilor de încălzire pe perioada iernii”, specifică Mugurel-Horia Rusu, Director General Hornbach România.37646-izolare_mansarda.jpg

  • Evitarea pierderii de căldură presupune alegerea corectă a unui produs termoizolant elastic și compresibil care să umple complet spațiile neregulate din interiorul șarpantei
  • În momentul în care spațiile sunt perfect acoperite, termoizolarea va reduce semnificativ consumul de energie termică pe timpul iernii și va preveni apariția umidității

Astfel, pentru o termoizolare eficientă a spațiului mansardat se recomandă produsele din vată minerală de sticlă semirigide, care prezintă o conductivitate termică mică. Mai mult, în cadrul acestui prim pas al procesului de izolație trebuie asigurată și protecția lemnului împotriva umidității folosind membrane de control cu permeabilitate variabilă.

„De asemenea, sfatul nostru este ca procesul de izolație să fie supervizat de către un constructor profesionist, care cunoaște instrucțiunile de instalare furnizate de către producător și este capabil să aleagă corect cele mai eficiente produse pentru un astfel de proiect”, atenționează, în încheiere, reprezentantul Hornbach România.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

9 July 2015