Guvernul a aprobat constructia a 1.400 de apartamente ANL in Sectorul 2, o investitie de 290 mil. lei. Costul de executie propus, de aproximativ 860 euro/mpcd, depaseste de circa doua ori standardul de cost de 380 euro/mpcd legiferat de ministerul patronat de Elena Udrea.

20460-1-anl.jpgExecutivul va aloca prin hotarare de guvern suma de 290 mil. lei pentru construirea a 1.400 de apartamente sociale in Sectorul 2 din Capitala, suma dedicata proiectului (per unitate locativa - UL) fiind de doua ori mai mare fata de costul standard impus de guvern anul trecut printr-un act normativ. Daca o locuinta medie are o suprafata construita desfasu­rata de 60 mp, la un curs de 4,25 lei/euro, rezulta, potrivit prevederilor de alocare guvernamentale, ca pretul mediu de construire va fi de 857 euro/mp, adica dublu fata de costul de 380 euro/mpcd plus TVA, stabilit prin standardele de cost si anuntat de reprezentantii ANL.

Totodata, costul de construire propus pentru proiectul ANL, de aproximativ 50.000 euro/UL sau circa 860 euro/mp, este echivalent sau depaseste pretul mediu de tranzactionare practicat pe piata din Capitala. Astfel, in Bucuresti , unii mari dezvoltatori vand locuinte cu una si doua camere cu 40.000 de euro si respectiv 55.000 de euro. Cum putem explica aceste diferente intre sumele oferite de guvern proiectului ANL si costurile standard asumate public de acelasi guvern, iar, mai important, de ce investita publica depa­seste valoarea locuintelor noi oferite pe piata libera? Se stie ca in cazul proiectelor sociale ale ANL, cum este si cel al locuin­telor cu chirie pentru tineri, toate costurile privind viabilizarea si dotarea edilitara a terenului, si terenul insusi, sunt suportate de autoritatile locale sau anumite institutii de stat. Cu atat mai ciudata este finantarea asigurata de la bugetul de stat, care practic poate garanta construirea unui numar dublu de locuinte fata de cele 1.400 bugetate prin hotarare de guvern. Dan Ioan Popp, presedintele Impact Contrac­tor&Developer SA, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori rezidentiali din tara, spune ca pe piata privata care reali­zeaza aproximativ 10.000-30.000 de lo­cuinte anual, pretul de vanzare a unui apartament include mai multe costuri. ,,Costul constructiei propriu-zise, proiec­tare/autorizare, managementul proiectu­lui, costuri financiare, de marketing si vanzare, pretul terenului si al pierderilor cu zonele de acces si utili­tatile, precum si amenajarea exterioara, parcari si zone de interes public. Pretul actual de vanzare al dezvoltatorilor este intre 700-1.100 euro/ mpcd plus TVA. Daca terenul este al primariei, utilitatile le fac autoritatile, parcarile si zonele de interes public, de asemenea adaugandu-se pretului de construire, atunci pretul de vanzare ar fi de 857 + 350 = 1.207 euro/mpcd plus TVA", a declarat Dan Ioan Popp, pentru ,,Fin.ro".
Risipa sau greseala

Cristian Erbasu, presedintele Patrona­tului Societatilor de Constructii (PSC), crede ca un cost de 350 euro/mp su­pra­fata construita (fara TVA) este minimul care se poate atinge in sectorul construc­tiilor rezidentiale. „Pot sa spun ca dife­renta de la 380 euro/mp la 850 euro/mp este mult prea mare, dar fara sa am un centralizator al devizului investitiei nu pot sa ma pronunt, posibil este o gre­seala", afirma presedintele PSC. Totusi, indiferent cat de mare este costul la cheie al proiectului ANL, de 860 de euro sau 1.200 euro/mpcd, oricare din cele doua repre­zinta o abatere serioasa de la stan­dardele de cost impuse prin hota­rare de guvern. In afara de asta, chiar daca cele 290 mil. lei prevazute pentru cons­truirea a 1.400 de locuinte ANL nu includ costurile cu viabilizare a terenu­rilor si amenajarea stradala ulterioa­ra, acestia sunt tot banii contribuabililor. „Stiind ca de fapt nu mai sunt bani la buget, de ce se face risipa?", se intreaba Dan Ioan Popp.

„Ar fi mai simplu sa se rezolve problema tine­rilor prin achizitia unui portofoliu de locuinte care stau pe piata din lipsa de cumparatori". Amintim ca, in primavara anului trecut, „din respect pentru cetatea­nul platitor de impozite", potrivit expri­marii ministrului Dezvoltarii Elena Udrea, postata pe blogul personal, guvernul a apro­bat o hotarare prin care a impus stan­darde de cost pentru investi­tiile publice. Masura trebuia sa elimine situatiile in care prin acte aditionale la contractele de antre­priza preturile lucrarilor publice se umflau nemasurat. Intre timp, se pare ca prioritatile guver­namentale s-au schim­bat, iar respectul pentru platitorii de taxe s-a subtiat.

Sectorul constructiilor, a patra scadere din UE in iunie

Activitatea de constructii s-a diminuat in Romania si in luna iunie, cu 1,3%, fata de luna precedenta, acesta fiind cel de-al patrulea cel mai prost rezultat la nivel european consemnat de Eurostat. Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru luna iunie 2011, productia in constructii a scazut in sapte si a crescut in sase. Cele mai mari sca­deri au fost inregistrate in Slovenia (-11,9%), Ungaria (-5,5%) si Germania (-4,5%), iar cele mai mari cresteri in Marea Britanie (3,8%), Slovacia (+2,0%) si Portugalia (+1,7%). In pro­fil anual, cele mai mari scaderi au fost inre­gistrate in Spania (-43,7%), Slovenia (-35,9%), Ungaria (-13,9%) si Romania (-10,0%), in timp ce sectorul de profil a crescut in Polonia (+16,2%), Suedia (4,5% ), Germania (+2,6%) si Olanda (+2,3%). Constructia de cladiri a scazut in iunie cu 12,5% in zona euro si cu 9,7% la nivelul UE, dupa un rezultat negativ de -0,6% si -0,1% in luna mai, comparativ cu lunile similare ale anului 2010.


Sursa

19 August 2011